Kultura
0

Predstavljeno preslikano izdanje "Sarajevske hagade"

FENA
Preslikano monografsko izdanje iluminirane "Sarajevske hagade", koja potječe iz srednjovjekovne Španije predstavljeno je jučer u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

"Sarajevska hagada" je zajedno s Jevrejima napustila Španiju još u 15. vijeku, a postoje podaci da se još 1609. nalazila u Italiji.

Sadržaj "Sarajevske hagade" ispisan je hebrejskim krasnopisom na prerađenoj i istančanoj koži, u razdoblju dok papir još nije ušao u masovnu upotrebu.

O "Hagadi" su govorili književnik Miljenko Jergović, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, predsjednik Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević i Goran Mikulić, uime IK "Rabic".

"Priča o 'Hagadi' je priča o životu jednoga bosanskog naroda", rekao je Jergović, dodavši da 'Hagada' prati Jevreje od njihovog dolaska iz Španije u Bosnu, pa sve do pokušaja njihovog uništenja između 1941. i 1945. Ocijenio je da je to knjiga koja je živjela zajedno s historijom Sarajeva.

Prema Fincijevim riječima, ne zna se ni gdje ni kad je nastao rukopis ove hagade. Nastala je, vjerojatno, između 1350. i 1370. negdje u Španiji.

Neki misle da su joj korijeni u Kataloniji, a drugi smatraju da je napisana u okolici Toleda, gdje je bila velika koncentracija Jevreja", rekao je Finci, dodajući da se u Sarajevu pojavila 1894. godine, kada je prodana Zemaljskom muzeju.