Banja Luka
0

Predstavljeno obilježavanje godine njemačke kulture

FENA
Projekcijom filma "Vier Minuten", večeras u Banjoj Luci počinje "Sedmica njemačkog filma", a time i obilježavanje godine njemačke kulture -manifestacije pod nazivom "Banja Luka - Godina njemačke kulture 2009".

U organizaciji "Gete instituta" i Kancelarije njemačke ambasade u Banjoj Luci, od marta do decembra ove godine banjalučkoj publici bit će predstavljena aktuelna kulturna dešavanja iz Njemačke.

Manifestacije će se odvijati u različitim oblastima umjetnosti, od džeza, predstava za djecu, poezije, fotografije i savremene umjetnosti.

O ovom su danas na pres-konferenciji govorili gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, direktorica "Gete instituta" u Bosni i Hercegovini Petra Rejmond i šef Ureda njemačke ambasade u Banjoj Luci Bruno Bromer.

Rejmond je rekla da "Gete institut" ima kulturno-politički zadatak da jača i podrži kulturnu razmjenu između BiH i Njemačke.

  • U našem radu primjenjujemo pristup učešća, a to podrazumijeva da radimo s partnerima i da imamo s njima razmjenu u kontinuitetu u oblasti kulture, tj. od sada i razmjenu s kulturnim institucijama i umjetnicima iz Banje Luke. Želimo podržati BiH na njenom putu ka priključenju EU, a naš posao jest podrška međukulturalnog dijaloga među njima, rekla je ona.

Navela je i da je za njih veoma važno da Godina njemačke kulture bude prepoznatljiva te je izrađen i specijalni logo s prepoznatljivom slikom tvrđave "Kastel" u Banjoj Luci, koji će se nalaziti na svim materijalima.

Šef njemačke kancelarije u Banjoj Luci Bruno Bromer istaknuo je da Banja Luka ima dobru međunarodnu saradnju, čemu najviše doprinosi kultura.