Kultura
0

Predstavljeno djelo Juana Manuela de Prade

FENA
U organizaciji Ambasade Kraljevine Španije u BiH danas je u kafeu Karabit predstavljeno djelo prestižnog španskog pisca Juana Manuela de Prade, koji je predstavio svoju prvu knjigu "Coños"(Pičke).

Kako je Prada rekao danas na predstavljanju on je ovu knjigu napisao kao posvetu Ramonu Gomezu de la Serni, autoru knjige "Grudi" koja je svojevremeno izazvala kontroverze u Španiji.

A književna kritika u Španiji je ovu Pradinu knjigu okarakterizirala kao njegov hommage književnosti i hommage ženama, dvjema stvarima koje čovjeku uljepšavaju život.

Juan Manuel de Prada na predstavljanju je istakao da ovo nije knjiga pornografskog sadržaja ni priručnik seksualnog obrazovanja, te da se čita s obje ruke!

On se smatra najistaknutijim predstavnikom mlade generacije španskih pisaca. Primio je dvije veoma važne nagrade za narativno djelo: nagradu Planeta u 1997. godini i Nagradu za najbolje domaće narativno djelo 2004., saopćeno je iz Ambasade Španije u BiH.

Osim knjige "Coños" objavio je i Knjige:"Oluja!", Nevidljiv život", "Tišina klizača""Prirodne rezerve" i druge. Juan Manuel de Prada je prema izboru književnih kritičara šesti na listi pisaca u svijetu.