Bijenale u Skopju
0

Predstavljeno 700 umjetnika iz 46 zemalja

Sarajevo-x.com
Generalna skupština i Izvršni komitet asocijacije Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana prihvatili su na sjednicama u Skoplju informaciju o XIV Bijenalu koje se održava u Skoplju od 3. do 12. septembra 2009. Učesnici Skupštine su odali priznanje domaćinu za izvanredne napore koje su uložili u organizaciju Bijenala na kojem je predstavljeno više od 700 umjetnika iz 46 zemalja Evrope i Mediterana.

U radu Komiteta i Skupštine učestvovao je i Ibrahim Spahić, utemeljitelj i prvi predsjednik Asocijacije od 2001. do 2007. godine. Spahić je ocijenio da je učešće bh. umjetnika, uprkos izvanredno teškim ekonomskim uvjetima, organizovano na najbolji način od strane IPC-a i domaćina Bijenala. Spahić je u Skoplju posjetio Galeriju moderne umjetnosti, Muzej grada Skoplja, Nacionalni muzej Makedonije, Kulturno-informativni centar, galeriju Mala stanica i imao susrete sa šefovima delegacija i umjetnicima većine prisutnih zemalja, posebno se interesirajući za uvjete i mogućnosti organiziranja Bijenala 2011. u Kazablanci i u Marseju i Rijeci 2013. i 2015. godine.

"Bijenale je danas postalo najznačajnija manifestacija mladih umjetnika Evrope i Mediterana, o čemu svjedoče i pozivi iz Nottinghama za učešće u svjetskoj kulturnoj manifestaciji 2012., poziv evropskih kulturnih prijestonica i grada Helsinkija za 2011. da se umjetnici Mediterana predstave i na ovom najprestižnijem kulturnom odgađaju", kazao je Spahić.

I Sarajevo će narednih godina predstaviti umjetnike Mediterana u okviru projekata Festival "Sarajevska zima" i Sarajevo – kulturna prijestonica Evrope i tim povodom ostvareni su mnogi kontakti.

Spahić se posebno zahvalio gradu Skoplje i Ministarstvu kulture Makedonije te direktoru XIV Bijenala Emilu Mitevskom za uspješnu realizaciju projekta. Tokom boravka u Skoplju Spahić se susreo sa evropskim komesarom Janom Figelom, ministricom kulture Elizabetom Kančeska-Milevska i predstavnicima gradova i ministarstava zemalja učesnica.

Povodom otvaranja najmodernije opremljenih prostora za zaštitu filmske baštine, obišao je Kinoteku Makedonije i uručio prigodne poklone toj instituciji i Akademiji za film, koja djeluje kao dio međunarodnog projekta Skoplje-Njujork-Pariz, izražavajući spremnost da se i Sarajevo i mladi umjetnici BiH uključe u ovaj projekt Otvorenog univerziteta umjetnosti kojeg vodi ugledni ambasador i književnik Jordan Plevneš.