Kultura
0

Predstavljeni zapisi Vojislava Vujanovića o Amiru Brki

FENA
Knjiga Vojislava Vujanovića "Kozmologija riječi - Poliptih o pjesniku Amiru Brki", objavljena u biblioteci "Iza riječi - riječi" Izdavačke kuće 'Zalihica', predstavljena je u Multimedijalnom centru "Mak" Biblioteke grada Sarajeva.

O knjizi su govorili Gradimir Gojer, Nedžad Fejzić, dr. Enver Kazaz, glumac Alija Aljović, a moderator je bio književnik Fuad Kovač.

Kako je rekao Kazaz, knjiga Vojislava Vujanovića jedna je od rijetkih koja govori o pjesničkom i književnom opusu jednog autora još za njegova života.

Gradimir Gojer rekao je da je Vujanović uspio izbjeći impresionističko promatranje pjesništva Amira Brke, nego da s tim pjesništvom vodi dijalog. O tom dijalogu govorio je i Nedžad Fejzić.

Vojislav Vujanović je o svom djelu te o odnosu prema Brkinom pjesnistvu rekao:" Desetak godina sam vodio dijalog sa djelom Amira Brke, desetak godina sam zapisivao te svoje dijaloge i desetak godina sam nastojao da proniknem u ono jezgro iz koga proistječe ta njegova poezija, to njegovo cjelokupno djelo koje je uspjelo toliko da se individualizira, da se personalizira da je postalo jedno od najbitnijih djela u današnjem tenutku bosanskohercegovačke književnosti i možda poslije Maka Dizdara i Skendera Kulenovića, možda Stevana Tontića ..., da je Amir Brka jedno od najznačajnijih imena koje se pojavilo na ovim prostorima. Kao što su i neki kritičari govorili o ovoj knjizi, ja sam pokušao ne da se borim da vodim dijalog sa tematskim slojem Amirove poezije i Amirova djela u cjelini, nego sam pokušao da dosegnem ono jezgro, onu supstancu iz koje potiče to djelo, koje su unutarnje moći koje taj pjesnik posjeduje i iz kojih je izrasla ta poezija i njegovo cjelokupno djelo. Zbog toga, moje pisanje o Amiru Brki jeste na neki način komplementarno sa njegovom poezijom i to moje djelo je pokušalo da se saživi sa pjesničkim djelom Amira Brke i da postane njegov, kako bi se to danas reklo, glasnogovornik. Ako prihvatimo sve ove riječi koje su kazane o ovoj mojoj knjizi, bilo bi mi drago ako sam uspio da postanem glasnogovornikom jednog velikog pjesničkog djela jednog velikog pjesnika", rekao je Vujanović.