{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljeni zapisi Vojislava Vujanovića o Amiru Brki

F
10.1.2008. u 14:56
0
0
Predstavljeni zapisi Vojislava Vujanovića o Amiru Brki
0
Predstavljeni zapisi Vojislava Vujanovića o Amiru Brki
Knjiga Vojislava Vujanovića "Kozmologija riječi - Poliptih o pjesniku Amiru Brki", objavljena u biblioteci "Iza riječi - riječi" Izdavačke kuće 'Zalihica', predstavljena je u Multimedijalnom centru "Mak" Biblioteke grada Sarajeva.
O knjizi su govorili Gradimir Gojer, Nedžad Fejzić, dr. Enver Kazaz, glumac Alija Aljović, a moderator je bio književnik Fuad Kovač.

Kako je rekao Kazaz, knjiga Vojislava Vujanovića jedna je od rijetkih koja govori o pjesničkom i književnom opusu jednog autora još za njegova života.

Gradimir Gojer rekao je da je Vujanović uspio izbjeći impresionističko promatranje pjesništva Amira Brke, nego da s tim pjesništvom vodi dijalog. O tom dijalogu govorio je i Nedžad Fejzić.

Vojislav Vujanović je o svom djelu te o odnosu prema Brkinom pjesnistvu rekao:" Desetak godina sam vodio dijalog sa djelom Amira Brke, desetak godina sam zapisivao te svoje dijaloge i desetak godina sam nastojao da proniknem u ono jezgro iz koga proistječe ta njegova poezija, to njegovo cjelokupno djelo koje je uspjelo toliko da se individualizira, da se personalizira da je postalo jedno od najbitnijih djela u današnjem tenutku bosanskohercegovačke književnosti i možda poslije Maka Dizdara i Skendera Kulenovića, možda Stevana Tontića ..., da je Amir Brka jedno od najznačajnijih imena koje se pojavilo na ovim prostorima. Kao što su i neki kritičari govorili o ovoj knjizi, ja sam pokušao ne da se borim da vodim dijalog sa tematskim slojem Amirove poezije i Amirova djela u cjelini, nego sam pokušao da dosegnem ono jezgro, onu supstancu iz koje potiče to djelo, koje su unutarnje moći koje taj pjesnik posjeduje i iz kojih je izrasla ta poezija i njegovo cjelokupno djelo. Zbog toga, moje pisanje o Amiru Brki jeste na neki način komplementarno sa njegovom poezijom i to moje djelo je pokušalo da se saživi sa pjesničkim djelom Amira Brke i da postane njegov, kako bi se to danas reklo, glasnogovornik. Ako prihvatimo sve ove riječi koje su kazane o ovoj mojoj knjizi, bilo bi mi drago ako sam uspio da postanem glasnogovornikom jednog velikog pjesničkog djela jednog velikog pjesnika", rekao je Vujanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: