Sajam u Izmiru
0

Predstavljeni proizvodi zanatlija iz KS-a

FENA
Udruženje zanatlija “Stari zanati” Kantona Sarajevo treći put zaredom učestvovalo je na Internacionalnom sajmu zanatstva u Izmiru (Turska) od 22. do 31. augusta, gdje je izložilo proizvode 50 bh. zanatlija.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Udruženja “Stari zanati” Mehmeda Kalajdžisalihovića, na štandu od 40 kvadratnih metara koji je imalo to udruženje bili su zastupljeni proizvodi kazandžija, sarača, tašnara, obućara, papudžija, kapara, krojača, vezilja, bravara, užara i drugih zanatlija.

Kalajdžisalihović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je ove autohtone bh. obrtničke proizvode predstavila peteročlana delegacija Udruženja te da zbog interesa posjetitetlja sajma nijedan eksponat nije vraćen u BiH.

Udruženje zanatlija svojim nastupom u Izmiru, kako je rečeno, nastavlja prezentirati svijetu kulturnu baštinu "ovih prostora" s nastojanjem da se očuvaju stari zanati kao identitet i kulturno- historijsko naslijeđe.

Odlazak bh. zanatlija na sajam u Izmir omogućen je zahvaljujući donacijama Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.