Kultura
0

Predstavljeni članovi žirija BLIFF-a

Sarajevo-x.com
Danas je u prostorijama Tanjug press centra ekipa BLIFF-a, na čelu sa direktoricom programa Danielom Boban, moderatorom programa Vanjom Markovićem i kordinatorom pratećeg programa, Srđanom Zrilićem detaljnije predstavila filmski i muzički program, te članove žirija.

Na prvom Banja Luka internacionalnom filmskom festivalu bit će prikazano 43 dugometražna i 22 studentska filma, istakao je Vanja Marković. Ubjedljivo najinteresantija od sedam filmskih cjelina u sklopu festivala bit će Festivalski hitovi, gdje će biti prikazivani najbolji filmovi sa najpoznatijih svjetskih festivala u proteklih godinu dana.

Pored Festivalskih hitova, predstavljene su i ostale programske cjeline kao sto su Film i smijeh gdje će biti premijerno prikazivani filmovi iz, do sada, ovom području nepoznatih kinematografija poput portorikanske ili indijske.

''U kategoriji Mir i tolerancija, biće prikazani filmovi koji podstiču na razmišljanje. U takmičarskom dijelu biće prikazan srbijanski film "Hedersfild“ u kojem je brilijantnu ulogu odigrao sada vec priznati glumac Nebojša Glogovac“, istakao je Marković.

Žiri dokumentarnog filma čine: Grit Lemke (Istočna Njemačka), Jasmin Duraković (Bugojno) i Jaak Kilmi (Estonija). Žiri studentskog filma čine: Elena Giuffrida (Italija), Grimur Hakonarson (Island) i Lucia Rikaki (Grčka), dok su u žiriju igranog filma Ivan Fila (Češka Republika), Ronald Bergan (Velika Britanija) i Jasna Žalica (BiH).

Potvrđen je i dolazak preko devedeset gostiju iz Evrope i svijeta. Prvi Banjaluka internacionalni filmski festival ugostit će režisere, glumce, novinare, predstavnike filmskih fondova i drugi filmske radnike.