Zemaljski muzej
0

Predstavljene replike arheološkog nakita

FENA
U okviru manifestacije "Dan i noć Zemaljskog muzeja", koja je organizirana povodom Međunarodnog dana muzeja, večeras je u ovoj muzejskoj instituciji predstavljen nakit iz zbirke Odjeljenja za arheologiju.

Riječ je o promociji organiziranoj u saradnji sa zlatarom "Sofić", koja je uradila replike arheološkog nakita od prapovijesti do srednjeg vijeka, a koji se čuva u Zemaljskom muzeju.

"Tokom 120 godina, koliko ovaj muzej postoji, skupili smo gotovo četiri miliona različitih eksponata. Ovdje su izložene replike samo njih 14, uključujući novčiće", kazao je direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić.

Istaknuo je kako je to samo mali dio onoga što Muzej u ovom trenutku može prezentirati javnosti, najavivši da će u narednom periodu sličnim aktivnostima biti predstavljeni i neki drugi predmeti.

Izuzetno zanimljive replike arheološkog nakita posjetioci su mogli kupiti po popularnim cijenama.

Pokrovitelj manifestacije "Dan i noć Zemaljskog muzeja" je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je izrazio podršku radu ove muzejske institucije i poručio kako je nacionalno blago BiH neprocjenjivo i jedinstveno, i da možemo biti ponosni na njega.

Njegov savjetnik Nerkez Arifhodžić prenio je gostima na otvaranju ove promocije Komšićeve riječi kako država finansiranje državnih muzejskih institucija još nije riješila "zbog pojedinaca koji neće da prihvate činjenicu da je sve ovo blago naše zajedničko".

Postoje ljudi od utjecaja koji gledaju gdje je koji eksponat pronađen prije 50 ili 100 godina i na osnovu toga procjenjuju kojem entitetu bi trebalo da pripadne, ocijenio je Komšić.

On smatra kako su najveće žrtve toga muzejske institucije širom BiH.

Podršku ovoj manifestaciji iskazala je i Caroline Ravaud, specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope, organizacije koja je i inicirala uspostavu Međunarodnog dana muzeja.

Ravaud je poručila kako BiH ima toliko toga da ponudi, i to ne samo zbog svojih nacionalnih ljepota nego i zbog bogatog kulturnog naslijeđa.

Osim predstavljanja, večeras je otvorena i izložba "Tradicionalni ribolov u BiH" koja obrađuje fenomen ribarstva u BiH kao privredne djelatnosti, a obilježen je i završetak rekonstrukcije izložbe "Sisari".

Otvorena je i izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, uz baletni performans Jasmine Prolić.

Posjetioci Zemaljskog muzeja će do ponoći moći vidjeti original sarajevske Hagade, jednog od najznačajnijih eksponata ove institucije.