Bogat program sa malim budžetom
11

Predstavljene predstave ovogodišnjeg MESS-a

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Internacionalni teatarski festival MESS 2012. ove godine donosi obilje dobrih predstava, a bit će održan u Sarajevu, Zenici i Viskom od 28. septembra do 7. oktobra. Predstavama i temama na ovogodišnjem festivalu postavit će se pitanja o umjetničkoj, ali i o ljudskoj slobodi. Iz direkcije MESS-a su istakli da su ove godine imali budžet za 70 posto manji nego što je to bio 1997. godine.

Festival 28. septembra otvara predstava "Evropljani" u režiji Jirija Adameka iz Češke. Radi se o svojevrsnom teatarskom libretu, koji je konstruisan iz novinskih, medijskih parola i savremenih klišea. Predstava je zanimljiv koncept teatra zvuka, akustike i muzike. U njoj, kao i u većini drugih predstava na ovogodišnjem MESS-u, dominira tema izgubljenosti u tranziciji, dezorjentiranost, potraga i potreba da se odgovori na pitanje ličnog i historijskog, da se dekonstruišu mitovi i identiteti koji su generirali velike probleme, da se postavi pitanje spram religijskog identiteta, koliko je on danas nada ili zabluda, pojasnio je Dino Mustafić, direktor MESS-a.

"Kroz ovu vrstu teatarske forme pokušava se objasniti do koje mjere su naši životi ispolitizirani, imamo li ikakve šanse da se snađemo u globaliziranom svijetu, da li pojam Evropljanina zaista danas postoji, i na kraju to je predstava koja će postaviti vrlo kontroverzno pitanje o evropskom identitetu", rekao je Mustafić.

Iste večeri u saradnji sa Sarajevskim večerima muzike bit će održan i koncert pijaniste Davida Gazarova. Prve večeri festivala publika će moći vidjeti i predstavu francuske rediteljice Julie Dossavi. Ove godine na MESS-u će gostovati jedan od najvećih evropskih reditelja i autora Romeo Castellucci.

Iz direkcije MESS-a je najvljena zanimljiva predstava iz Čilea pod nazivom "Villa + Discurso", koja također govori o političkim temama, a režira je Guillermo Calderon. Publika će imati priliku vidjeti predstavu "Osso" Virgilia Sienia iz Italije. Sve ove predstave su iz selekcije World MESS.

Kada je u pitanju program Mitell Europe, osim predstave "Evropljani" publici će se predstaviti reditelj Kornel Mondruczo iz Mađarske sa svojom predstavom. Iz ovog programa kao zanimljiva predstava izdvaja se i ona u režiji Olivera Frljića "Mrzim istinu". Predstava prikazuje najtraumatičnije događaje iz porodičnog života autora.

U programu Children MESS izdvaja se predstava "Neke vrlo važne stvari" za djecu do 18 mjeseci, predškolska djeca i mlađi osnovci će se obradovati "Vješticama" u produkciji SARTR-a. U MESS-u preporučuju predstavu "Kamenje", pozorišta Mala scena iz Zagreba, kao i "Kofer priča", brazilsku predstavu koja će biti igrana na bosanskom jeziku.

Program Blakan (Con)text ove godine će imati šest predstava, a od ovogodišnjeg MESS-a će se dodjeljivati nagrada za najbolji balkanski dramski tekst. Predstave u ovoj selekciji su birali dramski pisaci Zlatko Topčić i Hristo Borčev, te Mustafić. Iz ovog programa se izdvaja predstava "Moj sin malo sporije hoda" Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je tragikomična i govori o složenosti porodičnih odnosa.

Tu je i predstava "Zlatni mostovi i sekvoja" iz Bugarske, a jedna od onih koje ne bi trebalo propustiti je "Radnici umiru pjevajući" iz Srbije. Predstava "Akvarijum" koja je izazvala velike kontraverze dolazi od albanskog autora Refeta Abazija, u režiji mladog italijanskog reditelja Luce Cortina. Predstava je izazvala kontroverze samom svojom temom koja govori o odnosima u porodici, incestu, izgubljenosti intelektualca u vremenu...

"Generalna ocjena je da se u regionu malo glasnije, malo eksplicitnije nego u BiH, njeguje taj živi teatar koji više korespondira sa problemima svog vremena i ide u koštac s njima. Kriteriji pri izboru predstava su bili veoma jednostavni, a to su estetski i umjetnički u svim elementima koji čine teatarsku predstavu, sa akcentom na dramske tekstove, što se od mene moglo i očekivati", rekao je Topčić.

Kada je u pitanju sam plakat ovogodišnjeg MESS-a, Mustafić je rekao da on predstavlja i dobro sublimira ljude izgubljene u tranziciji, iz čega proističe i potreba za buntom i slobodom. Na plakatu su i maske koje su nosile članice pankerske grupe Pussy Riot iz Rusije.

Selekcija predstava iz BiH bit će objavljena 19. septembra.