{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljene predstave ovogodišnjeg MESS-a

12.9.2012. u 14:25
11
3
Predstavljene predstave ovogodišnjeg MESS-a
11
Internacionalni teatarski festival MESS 2012. ove godine donosi obilje dobrih predstava, a bit će održan u Sarajevu, Zenici i Viskom od 28. septembra do 7. oktobra. Predstavama i temama na ovogodišnjem festivalu postavit će se pitanja o umjetničkoj, ali i o ljudskoj slobodi. Iz direkcije MESS-a su istakli da su ove godine imali budžet za 70 posto manji nego što je to bio 1997. godine.
Festival 28. septembra otvara predstava "Evropljani" u režiji Jirija Adameka iz Češke. Radi se o svojevrsnom teatarskom libretu, koji je konstruisan iz novinskih, medijskih parola i savremenih klišea. Predstava je zanimljiv koncept teatra zvuka, akustike i muzike. U njoj, kao i u većini drugih predstava na ovogodišnjem MESS-u, dominira tema izgubljenosti u tranziciji, dezorjentiranost, potraga i potreba da se odgovori na pitanje ličnog i historijskog, da se dekonstruišu mitovi i identiteti koji su generirali velike probleme, da se postavi pitanje spram religijskog identiteta, koliko je on danas nada ili zabluda, pojasnio je Dino Mustafić, direktor MESS-a.

"Kroz ovu vrstu teatarske forme pokušava se objasniti do koje mjere su naši životi ispolitizirani, imamo li ikakve šanse da se snađemo u globaliziranom svijetu, da li pojam Evropljanina zaista danas postoji, i na kraju to je predstava koja će postaviti vrlo kontroverzno pitanje o evropskom identitetu", rekao je Mustafić.

Iste večeri u saradnji sa Sarajevskim večerima muzike bit će održan i koncert pijaniste Davida Gazarova. Prve večeri festivala publika će moći vidjeti i predstavu francuske rediteljice Julie Dossavi. Ove godine na MESS-u će gostovati jedan od najvećih evropskih reditelja i autora Romeo Castellucci.

Iz direkcije MESS-a je najvljena zanimljiva predstava iz Čilea pod nazivom "Villa + Discurso", koja također govori o političkim temama, a režira je Guillermo Calderon. Publika će imati priliku vidjeti predstavu "Osso" Virgilia Sienia iz Italije. Sve ove predstave su iz selekcije World MESS.

Kada je u pitanju program Mitell Europe, osim predstave "Evropljani" publici će se predstaviti reditelj Kornel Mondruczo iz Mađarske sa svojom predstavom. Iz ovog programa kao zanimljiva predstava izdvaja se i ona u režiji Olivera Frljića "Mrzim istinu". Predstava prikazuje najtraumatičnije događaje iz porodičnog života autora.

U programu Children MESS izdvaja se predstava "Neke vrlo važne stvari" za djecu do 18 mjeseci, predškolska djeca i mlađi osnovci će se obradovati "Vješticama" u produkciji SARTR-a. U MESS-u preporučuju predstavu "Kamenje", pozorišta Mala scena iz Zagreba, kao i "Kofer priča", brazilsku predstavu koja će biti igrana na bosanskom jeziku.

Program Blakan (Con)text ove godine će imati šest predstava, a od ovogodišnjeg MESS-a će se dodjeljivati nagrada za najbolji balkanski dramski tekst. Predstave u ovoj selekciji su birali dramski pisaci Zlatko Topčić i Hristo Borčev, te Mustafić. Iz ovog programa se izdvaja predstava "Moj sin malo sporije hoda" Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je tragikomična i govori o složenosti porodičnih odnosa.

Tu je i predstava "Zlatni mostovi i sekvoja" iz Bugarske, a jedna od onih koje ne bi trebalo propustiti je "Radnici umiru pjevajući" iz Srbije. Predstava "Akvarijum" koja je izazvala velike kontraverze dolazi od albanskog autora Refeta Abazija, u režiji mladog italijanskog reditelja Luce Cortina. Predstava je izazvala kontroverze samom svojom temom koja govori o odnosima u porodici, incestu, izgubljenosti intelektualca u vremenu...

"Generalna ocjena je da se u regionu malo glasnije, malo eksplicitnije nego u BiH, njeguje taj živi teatar koji više korespondira sa problemima svog vremena i ide u koštac s njima. Kriteriji pri izboru predstava su bili veoma jednostavni, a to su estetski i umjetnički u svim elementima koji čine teatarsku predstavu, sa akcentom na dramske tekstove, što se od mene moglo i očekivati", rekao je Topčić.

Kada je u pitanju sam plakat ovogodišnjeg MESS-a, Mustafić je rekao da on predstavlja i dobro sublimira ljude izgubljene u tranziciji, iz čega proističe i potreba za buntom i slobodom. Na plakatu su i maske koje su nosile članice pankerske grupe Pussy Riot iz Rusije.

Selekcija predstava iz BiH bit će objavljena 19. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: