{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljene nove digitalizirane zbirke

F
28.7.2011. u 18:06
0
5
Predstavljene nove digitalizirane zbirke
0
U okviru 5. Summer Book Festa, JU Biblioteka Sarajeva danas je prezentirala digitalizirane zbirke raritetne građe - "Sarajevski cvjetnik" 1868. - 1872. godina i "Biser" 1912. - 1918 godina.
"Sarajevski cvjetnik" je bio poluzvanični političko-književni list i štampan je u Vilajetskoj štampariji u Sarajevu, a njegov osnivač i urednik bio je Mehmed Šaćir Kurtćehajić. Izlazio je u periodu od 26. decembra 1868. do 1. jula 1872. godine. Biblioteka Sarajeva posjeduje 46 brojeva.

"Biser" je pokrenut u Mostaru 1. juna 1912. godine i izlazio je do 1918. godine, a pokretač i izdavač lista bio je Muhamed Bekir Kalajdžić, vlasnik Prve muslimanske nakladne knjižare i štamparije u Mostaru. Biblioteka Sarajeva posjeduje sva godišta tog lista.

Trenutno Biblioteka Sarajeva posjeduje oko 400 digitaliziranih zapisa, a, kako je kazao ovom prilikom Narcis Saračević iz te institucije, i ubuduće će se baviti digitalizacijom knjiga, dokumenata i druge "rijetke" građe koja je posebno bitna za Sarajevo i za BiH.

On je dodao da su digitalizirane zbirke dostupnije čitaocima, da ih je lakše očuvati, skladištiti te da su dostupnije većem broju osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: