{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljene nove digitalizirane zbirke

F
28.7.2011. u 18:06
0
5
Predstavljene nove digitalizirane zbirke
0
U okviru 5. Summer Book Festa, JU Biblioteka Sarajeva danas je prezentirala digitalizirane zbirke raritetne građe - "Sarajevski cvjetnik" 1868. - 1872. godina i "Biser" 1912. - 1918 godina.
"Sarajevski cvjetnik" je bio poluzvanični političko-književni list i štampan je u Vilajetskoj štampariji u Sarajevu, a njegov osnivač i urednik bio je Mehmed Šaćir Kurtćehajić. Izlazio je u periodu od 26. decembra 1868. do 1. jula 1872. godine. Biblioteka Sarajeva posjeduje 46 brojeva.

"Biser" je pokrenut u Mostaru 1. juna 1912. godine i izlazio je do 1918. godine, a pokretač i izdavač lista bio je Muhamed Bekir Kalajdžić, vlasnik Prve muslimanske nakladne knjižare i štamparije u Mostaru. Biblioteka Sarajeva posjeduje sva godišta tog lista.

Trenutno Biblioteka Sarajeva posjeduje oko 400 digitaliziranih zapisa, a, kako je kazao ovom prilikom Narcis Saračević iz te institucije, i ubuduće će se baviti digitalizacijom knjiga, dokumenata i druge "rijetke" građe koja je posebno bitna za Sarajevo i za BiH.

On je dodao da su digitalizirane zbirke dostupnije čitaocima, da ih je lakše očuvati, skladištiti te da su dostupnije većem broju osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: