Kultura
0

Predstavljene knjige "Argumenti i sjećanja o ratu" autora Fikreta Muslimovića

FENA
Knjige „Argumenti i sjećanja o ratu“ autora Fikreta Muslimovića predstavljene su danas u Sarajevu.

Radi se o dvije knjige koje predstavljaju jednu cjelinu jer, kako sam autor kaže, sve što je napisao nije moglo stati u jednu.

Prvi dio obuhvata period od '90. do kraja '93., a drugi od početka '94. do 2000. godine.

„To je napisano memoarski, odnosno ono što sam doživio, što sam vidio sa stajališta odgovornih funkcija koje sam obavljao jer sam bio načelnik bezbjednosti naše armije, načelnik Uprave za moral i politička pitanja u našoj armiji, načelnik Združenog štaba Armije BiH i HVO-a, pomoćnik ministra. To su ustvari sve bile pozicije s kojih sam morao dobro zaviriti u suptilnije strane rata“, kazao je Muslimović.

Dodao je da je taj dio, deskriptivni opis raznih događaja, predstavljanje raznih ličnosti značajnih u ovoj situaciji, kombiniran s nekim analitičkim otklonom onoliko koliko je on mogao svojim intelektom i svojom odgovornošću da predstavi.

„Smatram da će ove knjige biti korisne za afirmaciju osnovnih vrijednosti odbrane BiH, da će biti korisne za realno predstavljanje autoriteta u odbrani BiH i jedno estetično predstavljanje nekih osnovnih standarda koje treba svaka država da ima u odnosima između vojske i politike. S obzirom na to da sam na neki način, sa svojim funkcionalnim dužnostima bio na nekoj sredini, odnosno na nekoj liniji gdje je, s jedne strane bila vojska prema kojoj sam imao operativne obaveze, a s druge strane bio je taj civilni ambijent, trebalo je konektirati vojsku u taj opći društveni ambijent, kazao je Muslimović.

O knjigama „Argumenti i sjećanja o ratu“ autora Fikreta Muslimovića govorili su: prof.dr. Ibrahim Bušatlija, doc.dr. Husnija Kamberović, književnik Fatmir Alispahić, generali u mirovini Hasan Efendić i Mustafa Polutak te Mustafa ef. Spahić.