Izložba o bh. autorima
0

Predstavljene grafike fundusa Muzeja grada Zenice

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Gradskom muzeju u Zenici, po izboru historičarke umjetnosti Lejle Osmanić, večeras je predstavljena izložba grafike iz fundusa likovne zbirke Muzeja grada Zenice.

Zbog vremenskih neprilika veoma mali broj građana odazvao se izložbi, koja je predstavila najbolje radove iz bosanskohercegovačke grafike. U izboru radova koje je napravila historičarka umjetnosti Lejla Osmanić i magistar Jasmin Kukavica, nalazile su se grafike Nestića, Dragulja, Hoze, Tikveše i sve ostale grafike koje predstavljaju 'kremu' 80-tih godina u historijatu likovne umjetnosti naše domovine.

Kukavica je sve prisutne upoznao sa historijom nastanka grafika, te načinom izrade, te poručio da večerašnja galerija sadrži čari zanatskog i virtuoznog od najboljih bh. autora.

"Ovo nije nikakav lokal patriotizam, niti lokalne poetike, radi se o konceptu izložbe koja je konceptirana na bh. autorima. Ovi autori predstavljali su sjajnu generaciju, tzv. zlatnu generaciju, prvih grafičara specijalista, koji su jako elokventni grafički i koji su obrazovanje dobivali od profesora sa ljubljanske akademije. Ovom izložbom želimo pokazati zašto su ove grafike iz našeg današnjeg konteksta moderne i savremene.", kazala je historičarka umjetnosti Lejla Osmanić.

Lejla je još dodala da bi večerašnja izložba, kada bi se predstavljala ispred Muzeja grada Zenice ili grada Zenice, u svakom smislu dobrodošla u mnoge galerije i institucije, što govori o samoj kvaliteti večerašnjih radova.