FPN Sarajevo
11

Predstavljene dvije nove knjige profesora emeritusa Esada Zgodića

B. R.
Profesor emeritus Esad Zgodić (Foto: Ajla Čaušević/FPN)
Profesor emeritus Esad Zgodić (Foto: Ajla Čaušević/FPN)
Na sarajevskom Fakultetu političkih nauka (FPN) danas su predstavljene dvije nove knjige profesora emeritusa Esada Zgodića.

Predstavljene su dvotomna knjiga "Politička proizvodnja patnje" te zbirka političkih eseja, razgovora i rasprava "Rasprave i razgovori". O ovim djelima govorili su profesori Asim Mujkić, Nerzuk Ćurak, Elmir Sadiković, Sead Turčalo koji je dekan FPN i dr. Muamer Hadžić. Promociju je moderirao je bio viši asistent dr. Jasmin Hasanović.

"Politička proizvodnja patnje" tematizira strah, laganje, osvetu, izdaju, krivici i pohlepi. Ukazano je da je riječ o konceptima koji su manifestacija realpolitike koja isključivo podrazumijeva ostvarivanje interesa po svaku cijenu, što je uglavnom političko djelovanje koje je u suprotnosti sa moralnim normama.

Zgodić je u spomenutom djelu, između ostalog, istakao primjere laži u realpolitičkom djelovanju. Jedan od takvih primjera koje je naveo jeste kada je bivši američki predsjednik George Bush mlađi izjavio da režim Saddama Husseina ima oružje za masovno uništenje, a kako bi opravdao američku intervenciju na Irak. Ispostavilo se da Irak nema ovakvo oružje.

Profesor Ćurak je naglasio da se Zgodić u knjizi "Politička proizvodnja patnje" bavio pitanjem (ne)postojanja državnika kao osobe koja se ne bavi dnevnopolitičkim pitanjima, politikanstvom. Ukazao je da autor djela državnike karakterizira kao mudre ljude.

Ćurak je konstatovao da je posljednji državnik na evropskom kontinentu bila bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, ali ipak kao neko ko je otvorio vrata negativnostima koje danas živimo. To se odnosi na sve ono negativno što je proisteklo iz neoliberalizma.

Govornici na promociji knjiga su istakli Zgodićevo zapažanje da s realpolitikom završava politika kao nešto što podrazumijeva rad na općem dobru.

Djelo "Rasprave i razgovori" sadrži autorova razmatranja najznačajnijih političkih, socijalnih i društvenih pitanja Bosne i Hercegovine od 90-ih godina do danas.