Kultura
0

Predstavljena zbirka poezije posvećene ubijenoj i ranjenoj djeci u BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu je večeras u prisustvu mnogih javnih osoba predstavljeno specijalno izdanje Antologijskog izbora poezije Bosne i Hercegovine pisane u ratu i neposredno nakon rata "Skylark, Indija 95" autorice Ajše Džemile Zahirović.

Riječ je o zbirci poezije posvećenoj djeci Bosne i Hercegovine stradaloj, ranjenoj i hendikepiranoj u ratu 1992.-1995. godine. Knjiga je objavljena u Indiji na engleskom jeziku, a predstavili su je Avdo Hebib, Gradimir Gojer te Nijaz Alispahić.

Prema ocjeni Avde Hebiba, pjesnikinja Ajša Zahirović već niz godina kroz poeziju svoju zemlju uspješno promovira širom svijeta. Ova knjiga samo je jedna u nizu njenih iznimnih literarnih i humanih djela, a rezultat je njene neizmjerne ljubavi za svu djecu svijeta.

Riječ je o pjesnikinji, dodao je, čija su djela najprevođenija i najviše nagrađivana iz korpusa bh. poezije do sada. Ona je i prva žena sa Balkana čija je knjiga u Egiptu prevedena i objavljena na arapskom jeziku.

Gradimir Gojer smatra kako ova poetska zbirka antologijskog karaktera donosi najbolje uratke poezije sa ovog podneblja. Ajša Zahirović za njega je žena koja se cijeli svoj život trudi služiti ideji Bosne i Hercegovine sa poetskim fundusom emotivnog karaktera.

"Ovo je djelo osobe čiji je naum bio da ideja humaniteta bude ono što će natkrivljavati cijeli njen poetski opus. Svaka od pjesama jeste mali poetski biser koji legitimira žudnju da na zlo reagira temeljnim dobrom", ocijenio je Gojer.

Za njega, ova zbirka nas svojom poetskom snagom, humanošću i originalnošću vraća pred ogledalo povijesti, u trenutke u kojima je naša ljudskost bila na velikom ispitu.

Džemaludin Latić, Bisera Alikadić, Ferida Duraković, Nedžad Ibrišimović, Miljenko Jergović, Jakov Jurišić, Ivan Kordić, Zilhad Ključanin, Ljubica Ostojić, Goran Samardžić, Abdulah Sidran te Marko Vešović, samo su neka u nizu istaknutih imena čije su pjesme, posvećene djeci BiH, uvrštene u zbirku.

Tokom promocije, odabrane stihove iz zbirke čitali su Jasminka Šipka i Nermin Tulić, dok je umjetnički dio programa upotpunio na violini maestro Dževad Šabanagić.