Kultura
0

Predstavljena regionalna filmska koprodukcija "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa"

FENA
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Klix.ba)
Bosanskohercegovački glumci Emir Hadžihafizbegović i Goran Bogdan dio su projekta reditelja Nikole Vukčevića, koji je juče imao svoje regionalno predstavljanje u Beogradu.

U filmu “Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ uloge tumače Momčilo Otasević, Goran Bogdan, Emir Hadžihafisbegović, Ana Sofrenović, Branka Stanić, Branimir Popović, Petar Božović, Nebojša Glogovac, a u filmu se pojavljuju i poznati muzičari - Damir Urban i Nenad Knežević Knez.

Film je nastao po motivima drame “Instant“, poznatog srbijanskog pisca i reditelja Đorđa Milosavljevića, po scenariju Milice Piletić i reditelja Vukčevića, a sniman je u Podgorici, Londonu i Zagrebu.

Cilj jučerašnjeg predstavljanja bila je komunikacija sa regionalnim auditorijem i bioskopskim distributerima radi uspostavljanja kvalitetnije saradnje.

U filmu Stanko (30) treba da ubije čovjeka, po prvi put. Ne osjeća se dorastao situaciji. Istog dana, njegov mlađi brat Vojo (16) treba da vodi ljubav, po prvi put. Ni mlađem bratu nije lako, ni on se ne osjeća dorastao. Putevi dva brata će se istog dana ukrstiti nekoliko puta, ono što se u startu čini lakim/teškim, pokazat će svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos će biti preispitan.

"Tokom posljednjih 20 godina na Balkanu se konstantno događa dešavanje istorije: ratovi, pučevi, štrajkovi, nasilne smjene vlasti, otežano osiguranje egzistencije, ubistva, kriminal, korupcija, obrnut sistem vrijednosti. U sijenci tih događaja dosta marginalizovano, protiču lične istorije mladih ljudi: prvi poljupci, odrastanje i emocionalno sazrijevanje, sadržaj njihovih emocija, prve i prave ljubavi, koje su uskraćene za suštniski i potpuni doživljaj vrijednosti, usljed života u ovim okolnostima", izjavio je reditelj Nikola Vukčević.

Ovaj film se, po njegovim riječima, bavi upravo mladim ljudima čija lična istorija nema alternativu, a čija nadanja i želje su jače od okolnosti koje ih razdvajaju, saopćeno je iz Galileo Production doo Podgorica.