Kultura
0

Predstavljena "Radioenciklopedija bh stvaralaštva"

FENA
Radio Federacije BiH emitirat će večeras prvu emisiju iz novog serijala "Radioenciklopedija bh. stvaralaštva" koja se bavi životom i djelom priznatih bh. stvaralaca iz različitih oblasti umjetnosti i nauke.

Govoreći na svečanoj prezentaciji serijala direktorica Federalnog radija i izvršna producentica "Radioenciklopedije" Lejla Tafro-Sefić je naglasila da se prva emisija emitira na šestu godišnjicu osnivanja ovog radija, koji je u tom periodu nastojao biti u službi građana i predstavljanja istinskih vrijednosti.

Navela je da je do sada urađeno 50 emisija, a do kraja godine trebalo bi završiti i ostalih 50. Sve emisije imaju esejistički pristup u igrano-dokumentarnoj formi, pri čemu je korišten arhivski audiomaterijal i razgovori s rodbinom i prijateljima stvaralaca.

Projekt je, kazala je Tafro-Sefić, posvećen i borbi protiv opće nekulture i lošeg obrazovanja, posebno kod mladih koji veoma malo znaju o vrijednostima koje je iznjedrila BiH.

Generalni direktor Federalne RTV Jasmin Duraković je kazao da je ovakav projekt potreban društvu koje sve više zaostaje na kulturnom planu.

Ovakvi projekti su potrebni i u tzv. mas-medijima kako bi se aktiviralo bh. kulturno stvaralaštvo, rekao je Duraković, dodajući da ovaj projekt prelazi okvire jednog radija jer ima značaj za cijelu BiH.

Obećao je svoju podršku kako bi se serijal realizirao dokraja.

Finansijsku podršku projektu na kojem je radila Redakcija dokumentarno-dramskog programa dalo je Federalno ministarstvo kulture.

Među emisijama koje su do sada završene su i one posvećene Meši Selimoviću, Ivi Andriću, Hajrudinu Krvavcu, Zaimu Muzaferiji, Isaku Samokovliji, Voji Dimitrijeviću, Hasanu Kikiću...