Kultura
0

Predstavljena prva knjiga lirike Gradimira Gojera "Večernje ispovjesti"

FENA
U okviru programa otvaranja nove teatarske sezone Narodnog pozorišta, danas je u Sarajevu svečano predstavljena prva knjiga lirike Gradimira Gojera "Večernje ispovjesti".

Ova knjiga je dokaz da prava poezija ne treba iskustvo pisanja stihova kao neku vrstu uvježbavanja pisanja poezije, već pjesnik jesi ili nisi, kazala je na predstavljanju jedna od recenzenata, književnica Dijana Burazer-Delić.

Gojer se ne krije iza onoga što dobro poznaje. U njegovim pjesmama nema izričaja i rekvizita svojstvenih teatru, nema "mudrih" rečenica niti dramskih zapleta. Gojer uzima svoj drugi lik i njegovo lice postaje "umorni zdenac naših nezadovoljstava", navela je Burazer-Delić.

Prema književnom kritičaru Čedi Kisiću i u svakoj ranijoj Gojerovoj knjizi osjećala se uvijek neka melodija, uvijek je bila neka emocija, prikrivena ili otvorena.

  • Teatarski stvaralac i entuzijast, ljubitelj oksimoronskih metafora, novih riječi i stilistike, vrstan poznavalac svjetske i naše dramske književnosti i književnosti uopće, aktivni sudionik kulturnih zbivanja, graditelj mostova prijateljstva i međunarodne saradnje - sve se to spaja i živi u Gojerovoj ličnosti i sve se, na svoj način, odslikava u svemu što ostvaruje pa i u njegovim stihovima, istaknuo je Kisić.

Knjiga sadrži 67 pjesama koje su podijeljenje u relativno veliki broj ciklusa, a svi ciklusi mogu se sadržajno grupirati u tri-četiri grupe. Ciklusi pjesama govore o djetinjstvu i zaboravu, teatru i ljudima iz umjetnosti, gradovima i ljudima...

Prije ove knjige stihova, Gradimir Gojer, predsjednik Društva pisaca BiH i direktor Narodnog pozorišta, bio je poznat po knjigama eseja, kolumni, kritika, te teatrološke i političke publicistike. Prevođen je na poljski, makedonski, engleski, norveški i rumunski jezik.

O knjizi "Večernje ispovjesti" sam autor kaže da se radi o jednoj lamentoznoj poeziji, jednom sumiranju iskustava života.

  • Mislim da je logično kada čovjek dođe u zrele godine da napravi knjigu poezije u kojoj sabire ono što mu se dešavalo u životu, odnosno što je imalo odslik na njegovoj duši, njegovom srcu, rekao je Gojer za Fenu.

Dodao je da je knjiga na neki način poetsko sabiranje svih iskustava koje je imao u životu.