Kultura
0

Predstavljena posthumno objavljena zbirka pjesama "Riznica" Fahrije Fahre Hodžić

FENA
Zbirka pjesama na bosanskome i engleskom jeziku "Riznica" preminule autorice Fahrije Fahre Hodžić predstavljena je u srijedu u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Posljednja želja autorice preminule prošle godine u Sarajevu bila je da se objavi ova knjiga pjesama nastalih za vrijeme njenog boravka u izbjeglištvu u Londonu, što je i ostvareno zahvaljujući njenoj porodici, Udruženju građana porijeklom iz Sandžaka i VKBI-ju.

Književnik Damir Šabotić je ocijenio ovu knjigu neobično zanimljivom, tim prije što je djelo autorice koja je igrom slučaja ostala gotovo nepoznata.

Zbirka pokazuje zrelu pjesničku imaginaciju i predstavlja rijetko iskrenu knjigu, svojevrsnu autoricinu oporuku, kazao je on.

Šabotić je također ukazao na zanimljiv spektar psihološkoh osjećaja koji otkrivaju ratnu dramu autorice u svijetu u kojem su uništeni svi krucijalni principi ljudskosti.

Pjesnikinja Bjanka Alajbegović je posebno istaknula pjesmu "Bosanska djeca govore", budući da je i sama bila dijete za vrijeme rata u BiH nije uspjela pjesnički progovoriti o svom dječijem ratnom preživljavanju, dok je Fahrija Hodžić to uspjela osjetiti i iskazati.

Autorica Fahrija Fahra Hodžić je rođena 1944. godine u Trpezima. Prije rata je radila u redakciji preduzeća "Veselin Masleša" te kao urednica časopisa FEB. Priredila je i objavila zbirku narodnih priča "Sandžačke hićaje". Tokom 1992. preselila se u Englesku, gdje je objavljivala pjesme i priče na engleskom jeziku. Bila je članica PEN Internationala.