Kultura
0

Predstavljena poštanska marka posvećena šezdesetoj godišnjici Opere NP Sarajevo

FENA
Povodom obilježavanja 60 godina Opere Narodnog pozorišta danas je u Sarajevu predstavljena prigodna poštanska marka koju je JP BH Pošta izdala uz ovaj značajni jubilej.

Marka je dizajnerski rad Branka Dursuma. Njena nominalna vrijednost je 0,50 KM i printana je u domaćoj štampariji CPU Sarajevo u tiražu od 50.000 primjeraka.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer ocijenio je danas na konferenciji za medije kako će ova marka diljem svijeta najmoćnije govoriti o značajnoj obljetnici Opere NP, kulturnom kontinuitetu i kulturnoj misiji u oblasti operne umjetnosti u BiH.

Šef Službe marketinga BH Pošte Emir Hrenovica naglasio je značaj duge tradicije filatelije u BiH koja kroz poštanski saobraćaj daje prikaz značajnih dešavanja na tlu naše zemlje. Tako će i ovaj jubilej putem prigodne marke otići u svijet i pokazati dugu tradiciju bh. operne umjetnosti.

Direktorica Opere NP Sarajevo Amila Bakšić je stava kako će ova poštanska marka podsjećati na bogatu kulturnu tradiciju u BiH, jer je za malu zemlju kao što je naša 60 godina postojanja Opere velika stvar.

Marka će, kazala je, podsjećati na velika imena bh. opere koja su prošla kroz Narodno pozorište i ostavila dubok trag u razvoju umjetnosti ove zemlje. Ona i obavezuje da se ta tradicija nastavi, ali i probudi svijest predstavnika svih nivoa vlasti o nužnosti daljih ulaganja u jedinu instituciju opere u BiH.

Autor marke Branko Dursum naglasio je mukotrpan odabir motiva za marku, koji će na tako maloj grafičkoj plohi uspjeti ispričati priču o bh. Operi. Stoga se i odlučio za motiv lire, kao dijela pozorišta i instrumenta koji pjeva i miluje svojim tonovima, pričajući o istoriji opere, ali i vrijednostima kulture BiH.

Poštanska marka posvećena jubileju Opere NP Sarajevo dio je segmenta filatelističkih izdanja JP BH Pošte, čiji je cilj promocija prirodnih, kulturnih, historijskih i civilizacijskih tekovina BiH.