Kultura
3

Predstavljena monografija "Vijećnica" Almina Zrne

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Monografija "Vijećnica" istaknutog bh. fotografa Almina Zrne, čiji je izdavač i urednik, predstavljena je večeras u tom gradskom hramu u okviru Godine austrijske kulture u BiH.

Riječ je o lijepo uređenoj i dizajniranoj fotomonografiji koja na 252 stranice donosi više od 500 fotografija. Zrno je kroz svoj objektiv pratio tri velike značajne izložbe postavljene u Vijećnici prije njene rekonstrukcije.

Kazao je da je riječ o izložbama Jannisa Kounellisa, jednog od najvećih svjetskih živućih konceptualnih umjetnika koji je u Vijećnici izlagao 2004. godine, potom hrvatskog velikana Ede Murtića koji je 2008. prvi put obznanio ratne radove te Brace Dimitrijevića čija je postavka "Posthistorija" predstavljena na Venecijanskom bijenalu 2009. godine, a potom 2010. prenesena u prostor sarajevske Vijećnice.

"To su vrlo značajne izložbe koje su kroz monografiju "otrgnute od zaborava" da svjedoče o vremenu kada su ovi umjetnici pomagali nas, ali i stavljali Sarajevo na tačku planete zemlje koja nije mislila na nas", pojasnio je.

Dodao je da je imao sreću u životu da bude dio ovih velikih projekata i da ih na jedan ovakav način zabilježi.

Pomenute izložbe su bile od iznimne važnosti za likovnu scenu poslijeratnog Sarajeva i njegovu duhovnu obnovu dok je paralelno realizirano i arhitektonsko i građevinsko obnavljanje Vijećnice.

Promotor monografije, hrvatski historičar umjetnosti Branko Franceschi kazao je da je Zrno napravio umjetnički rad o izuzetnoj zgradi i tri izuzetne izložbe, što ga i čini velikim fotografom.

"Svi znamo da je Vijećnica simbol snage koja je skoro uništena i obnovljena, a Zrno je uspio da nam dočara ne samo atmosferu i nastanak svake od tih izložbi, već i da prenese simboličku snagu ove ikoničke građevine", zaključio je.

Almin Zrno višenagrađivani je fotograf, autor devet samostalnih izložbi i više monografija proslavljenih bosanskohercegovačkih kao i svjetskih umjetnika, ujedno i predsjednik ULUPBiH te istaknuti samostalni umjetnik.