{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena monografija Specijalne jedinice "Bosna"

F
5.4.2007. u 15:08
0
0
Predstavljena monografija Specijalne jedinice "Bosna"
0
Predstavljena monografija Specijalne jedinice "Bosna"
U sklopu obilježavanja 15. godišnjice formiranja Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odreda policije "Bosna" u četvrtak je u Sarajevu predstavljena monografija ove jedinice, autora Muhameda Gafića, koja svjedoči o njenom ratnom putu i značaju za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Kako su istaknuli recenzent i jedan od autora predgovora akademici Muhamed Filipović i Ljubomir Berberović, Monografija specijalne jedinice "Bosna" predstavlja svojevrstan hronološki pregled fakata (činjenica), dokumenata i fotografija koje same govore, te kojima nisu potrebne dodatne interpretacije.

Prema njihovim riječima, monografija čuva sjećanje na vrijeme stasanja jedinice i njene pripadnike koji su se nesebično žrtvovali u odbrani neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

O monografiji su govorili i njen autor Muhamed Gafić i predsjednik Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" Sabahudin Bosto, naglašavajući kako će rad na ovom projektu biti nastavljen te da će u narednoj godini biti štampana verzija monografije na engleskom jeziku.

Prvi primjerci Monografije Specijalne jedinice "Bosna" uručeni su njenim ratnim komandantima Draganu Vikiću i Kemalu Ademoviću.

Od 5. aprila 1992. do Daytonskog mirovnog sporazuma novembra, 1995. godine 1.376 specijalaca borilo se u sastavu Specijalne jedinice "Bosna", ne prezajući ni pred najtežim iskušenjima, najčešće se angažirajući na najopasnijim zadacima i ratištima.

U odbrani Bosne i Hercegovine poginuo je osamdeset i jedan specijalac, pripadnik "Bosne", a njih dvjesto sedamdeset je ranjeno, neki i više puta.

Odred policije "Bosna" nositelj je brojnih kolektivnih i pojedinačnih odlikovanja i priznanja. Među njima su: pet Policijskih medalja za hrabrost, četiri Zlatna ljiljana, jedan Orden zlatnog grba s mačevima, te 86 Zlatnih policijskih znački i 59 Srebrenih policijskih znački. Više od pola odlikovanja dodijeljeno je posthumno

Odredu policije "Bosna" 2002. godine dodijeljena je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

U sklopu obilježavanja godišnjice Jedinice njeni pripadnici obišli su mezarja i groblja i odali počast poginulim saborcima.

U četvrtak je u Domu policije u Sarajevu upriličen prijem za šehidske i porodice poginulih saboraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: