Kultura
0

Predstavljena monografija posvećena likovnom opusu Džeke Hodžića

FENA
Monografija "Džeko Hodžić" posvećena višedecenijskom umjetničkom stvaralaštvu na bh. sceni ovog istaknutog akademskog slikara, predstavljena je danas u Gradskoj galeriji "Collegium Artisticum".

Predstavljanju ovog reprezentativnog djela prisustvovala su brojna istaknuta imena iz kulturnog i javnog života BiH, te brojne Hodžićeve kolege.

Monografija na više stotina strana donosi uvid u Hodžićevo stvaralaštvo i njegov umjetnički razvoj kroz godine, a obogaćena je brojnim fotografijama njegovih radova. Radovi su podijeljeni u 20-ak tematskih cjelina, kao što su ciklusi portreta, stradanja, postekoloških katastrofa, žena, njegove kćerke, ratnih crteža i mitskih sfinga.

O knjizi su govorili likovni kritičari Vojislav Vujanović i Vefik Hadžismajlović, te profesorica na Filozofskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Pozderac-Lejlić.

Vojislav Vujanović je mišljenja da je Džeko Hodžić izoštravajući svoj stvaralački profil zrenjem i stjecanim iskustvom, u svom djelu obezbijedio moćan individualitet u čijim koordinatama prepoznajemo tvoračku snagu koja mu obezbjeđuje sigurno mjesto u savremenim tokovima bh. slikarstva.

"Upravo poetsko jeste jedna od bitnih odlika njegove likovne fraze, poetsko koje će potom doživljavati brojne varijatete na osnovu kojih možemo ustanovljavati stvaralačke periode kroz koje je Džeko Hodžić prolazio, nagrađujući prethodnu fazu novim saznajnim procesima i novim dosezima spoznaja i dubljih otkrivanja istina", istaknuo je Vujanović.

Dubravka Pozderac-Lejlić ocjenjuje da je cijeli Hodžićev rad satkan od dijelova i segmenata definiranih umjetnikovim stalnim iskoračenjima i traženjima drugačijih i novih oblikotvornih ostvarenja, te posezanjem za različitim materijalima.

Njegov rad je nazvala protkanim metamorfozama, promjenama i nadogradnjama jednog uvijek istog umjetnikovog interesovanja i stvaralačke energije koja pulsira i traje u različitim vidovima likovne manifestacije.

Za Vefika Hadžismajlovića ovo djelo ukazuje na prebogat likovni svijet Hodžića, njegovu neobuzdanu maštu i imaginaciju, koja inspiraciju crpi iz tragalačke strasti.

Monografiju je izdala IK "Kult B".