Muzej Sarajeva
0

Predstavljena monografija Despića kuće

FENA
Despića kuća
Despića kuća
Monografija Despića kuće, kojom je oslikana kultura stanovanja pravoslavne gradske porodice kroz 19. i početak 20. stoljeća, predstavljena je danas u autentičnom ozračju tog objekta u organizaciji Muzeja Sarajeva.

Monografiju potpisuje osam autora - Behija Zlatar, Tomislav Išek, Sabira Husedžinović, Borislav Spasojević, Vilma Niškanović, Ljiljana Beljkašić-Hadžidedić te koautori Selma Begić i Azra Hadžić, koji donose sedam tekstova o Despića kući s historijskog, etnološkog, kulturološkog i drugih aspekata.

Taj je vrijedni muzejski depadans osvijetljen na više od stotinu stranica, kroz brojne kolor fotografije visokog kvaliteta, dok su svi tekstovi prevedeni i na engleski jezik.

O knjizi su govorili direktorica Muzeja Sarajeva u penziji Mevlida Serdarević, etnologinja Zemaljskog muzeja BiH Svetlana Bajić i predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić.

Naglašavajući da je stalna muzejska postavka Despića kuće otvorena prije dvije godine, Mevlida Serdarević je istaknula da monografija predstavlja "tačku na i" oživljavanja i ponovnog stavljanja u funkciju tog objekta.

Navela je podatak da je Despića kuća u posjed Muzeja Sarajeva došla polovicom prošlog stoljeća, kada je taj objekt predala porodica Despić sa zahtjevom da se od njega napravi muzejski depadans.

"Kuća je tada bila u vrlo lošem stanju, ali i nakon posljednjeg rata. Ipak, sustanari su uspjeli sačuvati svi drvenariju u rezbariji, što je bio važan segment za vraćanje sjaja kuće", istaknula je ona.

Objekt je obnavljan dugo godina, a posljednja je konzervacija i rekonstrukcija urađena uz stručnu i finansijsku pomoć Kulturnog naslijeđa bez granica i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Federacije BiH.

Naglašavajući da je Despića kuća paradigmatični primjer pokazatelja koncentričnosti kulturnog života Sarajeva tog vremena, Svetlana Bajić je potcrtala da će monografija čitaocima predstaviti ne samo jedan objekt već mnogo više od toga.

Ona je ukratko prezentirala tekstove svih autora monografije, naglašavajući njihovu različitost i pokazane brojne aspekte vrijednosti tog muzejskog objekta.

Ibrahim Spahić izdavanje monografije nazvao je poduhvatom koji će obilježiti kraj ove godine, ali i kulturno-historijsku baštinu Sarajeva, BiH, pa i regije. Istaknuo je i zaprepaštenost današnjim apsolutnim odsustvom brige vlasti o kulturno-historijskom blagu BiH.

Despića kuća, pored iznimne historijske i kulturološke vrijednosti, posjeduje i neprocjenjivo pokretno pokućstvo, koje između ostalog obuhvata 333 predmeta i 270 fotografija te ugledne pravoslavne porodice, od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

Monografija, čija je cijena 45 KM, predstavljena je u okviru obilježavanja 60. godišnjice Muzeja Sarajeva.