Kultura
0

Predstavljena knjiga "Utjecaj Haškog tribunala na kazneno zakonodavstvo BiH"

FENA
Knjiga „Utjecaj Haškog tribunala na kazneno zakonodavstvo Bosne i Hercegovine“ mr. Gorana Šimića predstavljena je danas u Sarajevu.

O djelu koje predstavlja svojevrstan pionirski poduhvat u pravnoj literaturi, a u kojem su elaborirani rad Haškog tribunala (ICTY) i njegove refleksije na legislativu i uopće stanje u Bosni i Hercegovini, govorili su federalni ministar pravde Feliks Vidović i Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda FBiH.

Istaknuli su da se radi o stručnom štivu koje je dodatno aktuelizirano najavama o skorom prestanku rada ICTY-a i koje otvara brojna pitanja bez pretenzija da odgovori na sve izazove koje podrazumijeva misija procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Među ostalim, knjiga se dotiče pitanja kaznene politike, retroaktivne primjene određenih zakonskih propisa, pravnim značajem činjenica dokazanih pred ICTY-em, komandne odgovornosti za počinjene zločine i drugih tema.

Knjiga u kojoj je bolno ljudsko iskustvo ratnog stradanja problematizirano s aspekta pravne teorije i prakse svjedoči o potrebi objektivnog sagledavanja činjenica o onome što se dogodilo u bliskoj prošlosti, a radi izgradnje povjerenja među građanima i narodima, kao i stvarne demokratizacije BiH.

Iz tog konteksta legitimno je pitanje koje postavljaju promotori, a koje glasi: "Zar može postojati katarza, očišćenje, miran san, suživot, pogled u oči komšije koji se ne moli istom Bogu, ako znaš za masovnu grobnicu u kojoj se nalaze članovi nečije porodice, a to ne prijaviš?“

Prema ocjeni promotora, potpora Federalnog ministarstva pravde izdanju spomenute knjige simbolizira nastojanje da se da doprinos procesuiranju ratnih zločina, te dodatno potaknu procesi traganja za istinom i pravdom kao temeljnim odrednicama ustrojstva svakog naprednog društva.