{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena knjiga "Religija u tranziciji" Dine Abazovića

F
11.10.2010. u 20:15
0
0
Predstavljena knjiga "Religija u tranziciji" Dine Abazovića
0
Predstavljena knjiga "Religija u tranziciji" Dine Abazovića
Izdavačka kuća Rabic u svojoj popularnoj "Smeđoj biblioteci" objavila je knjigu "Religija u tranziciji" (O religijskom i političkom) autora Dine Abazovića, profesora na Fakultetu političkih nauka.
Promocija knjige upriličena je večeras u Collegium artisticumu.

O knjizi su govorili Zilka Spahić-Šiljak, Alen Kristić, Asim Mujkić te urednik "Smeđe biblioteke" Željko Ivanković i autor.

Asim Mujkić je ovom prilikom rekao da je Abazovićeva knjiga "jezgrovito ogledalo dilema s kojima se susreće svako ko se uhvati promišljanja naše stvarnosti.

Knjiga Dine Abazovića predstavlja vrijedno intelektualno svjedočanstvo centralnih tema koje su karakterizirale rasprave o perspektivama BiH proistekle iz nedorečenosti dejtonski konstruirane zemlje tokom prve decenije 21. stoljeća, smatra Mujkić.

Zilka Spahić-Šiljak istakla je kao bitnu odrednicu knjige autorov dijaloški pristup.

Kako kaže Spahić-Šiljak, Abazović polemizira, kritizira, ali ne presuđuje. Knjiga "Religija u tranziciji" pokazuje važnost religijskih identiteta i traganja za novim naracijama, te važnost govora o religiji u savremenom prostoru.

Alen Kristić smatra da Abazovićeva knjiga pokazuje potrebu za znanstvenim istraživanjem religijske prakse bez ograničenja. Rekao je da Abazović vjeruje u pozitivne potencijale religije.

U knjizi su sadržani tekstovi koje je Abazović objavio
zadnjih deset godina u časopisima Odjek, Status, Evropski godišnjak za manjinska pitanja, Bosna Franciscana, Dijalog…

Tematski, riječ je o esejima o religiji i politici, s posebnim osvrtom na ulogu religije.

Doc. dr. Dino Abazović predaje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na predmetima Sociologija religije i Sociologija saznanja i morala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: