Sarajevo
0

Predstavljena knjiga "Religija i moć" autora Alena Kristića

FENA
Knjiga "Religija i moć", autora Alena Kristića predstavljena je večeras u Sarajevu.

O iznimno zanimljivom štivu, koje predstavlja svojevrsni poziv na dijalog i preispitivanje vlastite pozicije u svjetlu istinske religioznosti, govorili su urednik Alternativne biblioteke Izdavačke kuće Rabic Željko Ivanković, teolog Entoni Šeperić, prof. dr Dino Abazović i prof. dr. Nerzuk Ćurak.

Istaknuli su kako ovo djelo demistificira brojne, često lažne dileme kojima je opterećena savremena zbilja i u prvi plan stavlja nenasilno lice religije, što se nameće kao razlučujući znak istinske i lažne religioznosti.

Autor nudi mogućnost ljudskog udaljavanja od Hobbsovog svijeta vukova (homo hominis lupus) te približavanja posmodernom raju, utemeljenom na principima Kantovog "Vječnog mira".

  • Nenasilje, mirotvorni potencijal i njegovo konretno ozbiljenje, pedagogija mira i mirno društvo, postulati su koje autor uvodi kao antipode aktuelnim trendovima - religijskom fundamentalizmu i instrumentaliziciji religije radi ostvarivanja određenih svjetovnih ciljeva, rečeno je.

Prema ocjeni promotora, autorovo štivo kao individualni gest otpora izokrenutim vrijednostima vjere otvara nadu da je moguće otkriti put ka istinskim vrijednostima, temeljenim na razumijevanju sebe putem razumijevanja drugog i drugačijeg, trancendirajući aktuelno stanje sučeljavanja i nepovjerenja.

"Moramo učiniti prvi korak prema drugom, čak ako na njega i neće biti odgovora, jer će vjernici i njihove zajednice samo tako unijeti u društvo nešto novo i pripomoći u procesima pomirenja i praštanja", navodi autor u knjizi, ekumenski sažimajući vlastitu poziciju u kategorički imperativ.

Alen Kristić (1977) je teolog i sociolog religije, vrstan znalac komparativne religiologije.

Riječ je o najmlađem autoru u okviru spomenute biblioteke, koji u okviru teologije i sociologije religije istražuje fenomene šireg prostora, s akcentom na pitanja koja se tiču bosanskohercegovačke zbilje.