Ars Aevi
0

Predstavljena knjiga "Rat - konstitucija totalitarnog tijela"

FENA
Izdavačka kuća "Svjetlost" večeras je u Sarajevu u prostoru Ars Aevi Depoa upriličila predstavjanje knjige "Rat - Konstitucija totalitarnog tijela", autora Senadina Musabegovića.

Radi se o njegovoj doktorskoj disertaciji, a o knjizi su govorili prof. dr Ugo Vlaisavljević, prof. dr Marina Katnić - Bakaršić i prof. dr Muhamed Dželilović.

  • Ovo je neobična i, po mnogo čemu, izuzetna knjiga. Smještena je na raskršću historijske sociologije i kulturne historije, s jedne strane i socijalne teorije i političke filozofije s druge strane. Ona nam pruža snažnu analizu utjecaja ratnog iskustva na pojavu određenih kolektivističkih političkih teorija u dvadesetom vijeku posebno komunizma (sovjetskog tipa) i totalitarne verzije nacionalizma, zapisao je o toj disertaciji prof. Peter Wagner s European University Institute Florence.

O istom djelu prof. Bo Stråth s European University Institute Florence zapisuje da je riječ o originalnoj i impresivnoj knjizi o ratu i fikciji tijela.

Kako navodi profesor Stråth,autor je analizirao prelaz od rata do masovne pojave totalitarne estetike i nove odnose između mitološkog i racionalnog mišljenja.

Promotor profesor Ugo Vlaisavljević ističe da će Musabegovićeva knjiga u našoj akademskoj i kulturnoj sredini biti primljena sa zanimanjem i da će potaknuti ne samo plodne rasprave nego i interes kod drugih istraživača naše političke sadašnjosti i prošlosti za dosad neuvedenim i neiskorištenim sredstvima i pristupima analize.

  • U novijoj produkciji iz oblasti društvenih znanosti i filozofije, teza o ratnoj konstituciji totalitarnog tijela bi se mogla pokazati kao posebno važna knjiga po tome što ispunjava najvažnije očekivanje od neke teorije da pokaže stvari na neočekivan način, da nam omogući da ih drugačije vidimo. Naša nedavna prošlost je u tom smislu veliki izazov, jer o njoj ustvari "previše znamo", ali malo imamo da kažemo, istakao je Vlaisavljević.