Sarajevo
0

Predstavljena knjiga "Potapanje Srebrenice"

FENA
Knjiga "Potapanje Srebrenice", autora Nedima Rifatbegovića predstavljena je večeras u Sarajevu.

O djelu koje predstavlja metaforu stradanja Bosne i Hercegovine i Bošnjaka govorili su novinar i publicist Gojko Berić, prof. dr. Šaćir Filandra i akademik Vladimir Premec.

Istaknuli su kako reportaže i priče o autentičnim dešavanjima i stvarnim likovima, koje čine sadržaj knjige, na vjerodostojan način skiciraju vrijeme u kojem se Svijetu događa Srebrenica - tragedija planetarnih razmjera.

Knjiga je svjedočanstvo koje na zoran način govori o ljudskom zlu i mržnji, ali i o sramoti civilizacije s kraja 20. stoljeća, vješto kombinirajući događaje na lokalnom nivou s očekivanjima, odnosno duhom vremena na razmeđu historije koje tendira rušenju Berlinskog zida.

Autor, iako svjedoči o muci i ljudskoj patnji, te svojevrsnom porazu čovječanstva u Srebrenici, ipak nalazi snage da prevlada skepsu i udahne novu nadu.

Pričom "Spašavanje Titanika", autor na simboličan način govori o svemu što je prethodilo srebreničkoj tragediji, a čije završno poglavlje - genocid u tom bh. gradiću zaokružuje pričom "Pet sinova majke Munire", svjedočeći tragediju stvarnog lika, majke Munire Mehmedović koja je izgubila pet sinova.

'Potapanje Srebrenice' je četvrta knjiga novinara i publiciste Nedima Rifatbegovića, rođenog 1943. godine u Bijeljini.

Jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Reportaže piše od 1967. godine, a od 1972 profesionalno se bavi novinarstvom radeći u "Oslobođenju", listu u kojem je bio urednik, komentator, dopisnik i reporter. Dobitnik je više novinarskih nagrada.