Sarajevo
0

Predstavljena knjiga poezije Enesa Kiševića "Busen Bosne"

FENA
"Busen Bosne" naziv je knjige poezije Enesa Kiševića koja je predstavljena danas sarajevskoj publici u gradskoj galeriji "Collegium Artisticum".

Knjiga donosi na desetine pjesama kojima se autor prisjeća peroda od 1968. do 1986., ocijenivši da su to "pjesme nastale kao opomene", te one koje svrstava u nove zapise, nastale od 1990. do 1995. godine.

"Latinska ćuprija", "Bijeli golub", "Počitelj - stari grad", "Most na Žepi", "Srebrenička majka", "Sarajevo", "Stećci", "Ratno proljeće", te "Na Drini ćuprija", samo su neke od Kiševićevih pjesama u ovoj knjizi.

O njegovom su novom djelu govorili književnici Mile Stojić i Ahmed Bosnić, te umjetnik Mensud Kečo.

Stojić naglašava da je Kišević "naš posljednji trubadur" koji prvenstveno stvara ljubavne pjesme, ali da on pjeva ne samo o ženama, već i ljudima, životinjama, pejzažima Bosne.

"Dakle, možemo reći da je kod Kiševića prisutna sveljubav prema životu. On je i majstor muzike, te su mnoge pjesme muzički orijentirane - Kišević piše sonete i elegije, književne poeme koje su direktno naslonjene na muziku", kazao je Stojić.

Za Bosnića ova knjiga "možda ne može spasiti dušu, ali je može oplemeniti", dok je Kečo podsjetio na podatak da je Kišević otvorio njegovu prvu samostalnu izložbu u Zagrebu 1993. godine, ujedno prvu izložbu koja je "izašla" van ratnog Sarajeva.

Crteže kojima je ilustrirana knjiga potpisuje Mustafa Forto.