|

Predstavljena knjiga o historijskom događaju pobune iz Villefranchea

Predstavljena knjiga o historijskom događaju pobune iz Villefranchea
0
F
FENA
4.7.2006. u 13:00
0
komentara
0

dijeljenja
Predstavljena knjiga o historijskom događaju pobune iz Villefranchea
"Buntovnici iz Villefranchea – Pobuna jednog bataljona SS trupa septembra 1943." naziv je knjige historičara i akademika Mirka D. Grmeka te francuske književnice i esejiste Louise L. Lambrichs koja je predstavljena danas u Bošnjačkom institutu.
Djelo vodi čitaoca kroz detalje i različite uglove viđenja historijskog događaja pobune 13. SS divizije u Francuskoj, Villefrancheu, kao jedine zabilježene pobune u okviru SS trupa. Sačinjavali su je vojnici mobilizirani većinom s teritorije BiH.

O knjizi su govorili suatorica Louise Lambrichs, direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović te prevoditeljica Nermina Štraus.

Riječ je o iznimno kompleksnom djelu koje sadrži obilje podataka i bibliografskih nota temeljenih na historijskim dokumentima, a pisana je u formi romana. Djelo je nastalo od 1994. do 1997. godine, a obuhvata podatke, svjedočenja i fotografije iz brojnih historijskih arhiva, ponajviše hrvatskog, francuskog i austrijskog.

Kako u svom pregledu ističe Kamberović, ova se knjiga razlikuje od svih dosadašnjih radova koji govore o pobuni u Villefrancheu po tome što ona u ocjeni pobune ne odbacuje niti jedan izvor, već analizira sve dostupne dokumente, pokazuje različita viđenja tog događaja te kako jedan historijski događaj prerasta iz priče preko legende u pravi historijski mit.

"Louise Lambrichs prati različite faze stvaranja tog mita, pa ova knjiga više predstavlja dobru analizu motiva stvaranja historijskih mitova i historijskih okvira u kojima ti mitovi egzistiraju. Ona je ovom knjigom napravila jako važan korak u demitologizaciji samog događaja", ističe Kamberović.

O 13. SS diviziji stvoren je mit kao zloglasnoj i izrazito zločinačkoj vojnoj jedinici čiji su pripadnici izvršitelji genocida nad Srbima. Taj mit, ocjenjuje Kamberović, sigurno je velika prepreka u izgradnji afirmativnog sjećanja na ovu pobunu kod svih nacionalnih zajednica u BiH.

Louise Lambrichs navodi kako je nakon pobune ove SS trupe, 17. septembra 1943., dio njenih pripadnika s vrećama na glavi odvezen do obližnjeg brda, gdje su strijeljani. Dio trupe se uspio priključiti snagama otpora, dok se dio vratio na teritoriju BiH.

Riječ je o događaju koji se ne nalazi ni u jednom udžbeniku historije, a knjiga je bazirana na bogatim podacima dobijenim na osnovu historijske dokumentacije, ali i velikog broja neobjavljenih dokumenata s malo poznatim ili uopće neobjavljenim podacima.

Prema njenim riječima, knjiga pokazuje i kako se određeni historijski događaji iz godine u godinu posmatrani kroz različite prizme mogu transformirati, ali i kako su ovaj događaj različiti politički moćnici koristili za vlastite interese.

Izdavač je "Armis print" Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.