Kultura
0

Predstavljena knjiga o historijskom događaju pobune iz Villefranchea

FENA
"Buntovnici iz Villefranchea – Pobuna jednog bataljona SS trupa septembra 1943." naziv je knjige historičara i akademika Mirka D. Grmeka te francuske književnice i esejiste Louise L. Lambrichs koja je predstavljena danas u Bošnjačkom institutu.

Djelo vodi čitaoca kroz detalje i različite uglove viđenja historijskog događaja pobune 13. SS divizije u Francuskoj, Villefrancheu, kao jedine zabilježene pobune u okviru SS trupa. Sačinjavali su je vojnici mobilizirani većinom s teritorije BiH.

O knjizi su govorili suatorica Louise Lambrichs, direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović te prevoditeljica Nermina Štraus.

Riječ je o iznimno kompleksnom djelu koje sadrži obilje podataka i bibliografskih nota temeljenih na historijskim dokumentima, a pisana je u formi romana. Djelo je nastalo od 1994. do 1997. godine, a obuhvata podatke, svjedočenja i fotografije iz brojnih historijskih arhiva, ponajviše hrvatskog, francuskog i austrijskog.

Kako u svom pregledu ističe Kamberović, ova se knjiga razlikuje od svih dosadašnjih radova koji govore o pobuni u Villefrancheu po tome što ona u ocjeni pobune ne odbacuje niti jedan izvor, već analizira sve dostupne dokumente, pokazuje različita viđenja tog događaja te kako jedan historijski događaj prerasta iz priče preko legende u pravi historijski mit.

"Louise Lambrichs prati različite faze stvaranja tog mita, pa ova knjiga više predstavlja dobru analizu motiva stvaranja historijskih mitova i historijskih okvira u kojima ti mitovi egzistiraju. Ona je ovom knjigom napravila jako važan korak u demitologizaciji samog događaja", ističe Kamberović.

O 13. SS diviziji stvoren je mit kao zloglasnoj i izrazito zločinačkoj vojnoj jedinici čiji su pripadnici izvršitelji genocida nad Srbima. Taj mit, ocjenjuje Kamberović, sigurno je velika prepreka u izgradnji afirmativnog sjećanja na ovu pobunu kod svih nacionalnih zajednica u BiH.

Louise Lambrichs navodi kako je nakon pobune ove SS trupe, 17. septembra 1943., dio njenih pripadnika s vrećama na glavi odvezen do obližnjeg brda, gdje su strijeljani. Dio trupe se uspio priključiti snagama otpora, dok se dio vratio na teritoriju BiH.

Riječ je o događaju koji se ne nalazi ni u jednom udžbeniku historije, a knjiga je bazirana na bogatim podacima dobijenim na osnovu historijske dokumentacije, ali i velikog broja neobjavljenih dokumenata s malo poznatim ili uopće neobjavljenim podacima.

Prema njenim riječima, knjiga pokazuje i kako se određeni historijski događaji iz godine u godinu posmatrani kroz različite prizme mogu transformirati, ali i kako su ovaj događaj različiti politički moćnici koristili za vlastite interese.

Izdavač je "Armis print" Sarajevo.