Kultura
56

Predstavljena knjiga "Nacrtaj mi kuću, tata", Velje Miloševića

FENA
Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" Sarajevo predstavilo je sinoć u Sarajevu zbirku pjesama "Nacrtaj mi kuću, tata", autora Velimira Velje Miloševića i na taj način obilježilo deset godina od smrti tog pjesnika.
Foto: FENA
Foto: FENA

Na toj večeri sjećanja kompozitor Muhamed Zlatan Hrenovica prisjetio se perioda saradnje sa Velimirom Miloševićem i vremena kad je komponirao pjesme na njegove stihove te istaknuo da ga za tog pjesnika vežu radosni trenutci.

Hrenovica je, u znak sjećanja na Velimira Miloševića, izveo muzički omaž, a Sead Arslanagić recitirao naslovnu pjesmu "Nacrtaj mi kuću, tata".

Foto: FENA
Foto: FENA

Književnik Mirsad Bećirbašić naglasio je da je za autora pjesma prostor bivanja u kojem se živi. Sve jeste pjesma, ali ona to, ističe Bećirbašić, uistinu postaje tek kad je pjesmom imenuje pjesnik.

Knjiga "Nacrtaj mi kuću, tata" treća je knjiga istog autora koju je SPKD "Prosvjeta" Sarajevo izdalo nakon njegove smrti.

Foto: FENA
Foto: FENA

Velimir Milošević napisao je mnoge knjige pjesama za djecu, kao i eseje o dječijoj književnosti. Za svoj rad dobio je brojna značajna književna priznanja i nagrade. Njegova poezija zastupljena je u mnogim antologijama i izborima poezije, prevođena na nekoliko svjetskih jezika, a zastupljena je i u školskim lektirama.

Na jednom od sedam odmorišta nazvanih po poznatim pjesnicima, na stepeništu Kaptol, ispisani su stihovi Velimira Miloševića, pjesnika koji je mnogo volio Sarajevo i u njemu proveo značaj dio života.