Djelo Saudina Bećirevića
0

FOTO / Predstavljena knjiga "Na putu u nepoznato"

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U prepunom Domu Oružanih snaga u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga "Na putu u nepoznato", preminulog blogera Sudina Bećirevića. Knjiga predstavlja nastavak knjige "Bore oko očiju" koja je jedna od najtraženijih u Bosni i Hercegovini.

"Jednu majsku sarajevsku noć 2006. godine proveo sam čitajući priče na blogu "Bore oko očiju". Imale su te priče ono nešto zbog čega ih je teško prestati čitati. Odmah sam se javio autoru, čestitao mu i predložio da se sadržaj njegovog bloga objavi kao knjiga. Tada nisam znao da to zapravo i jeste Saudinov cilj, jer je knjiga obećanje koje je dao prijatelju, kazao je Jasminko Halilović prisjećajući se kada je prvi puta čitao Saudinovo djelo i vremena kada je objavljena prva knjiga, "Bore oko očiju".

On je istakao i to kako je knjiga “Bore oko očiju” već nekoliko godina i najprodavanija knjiga u BiH kada je u pitanju online prodaja. Prva knjiga predstavlja dorađeni prepis iz ratnih dnevnika koji pokriva period od početka rata do septembra 1993. godine. Knjiga "Na putu u nepoznato: Dnevnik bosanskog vojnika" vodi nas do samog kraja rata, a u njoj se nalaze i Saudinovi poslijeratni zapisi o snalaženju u miru.

"Do izlaska druge knjige blog Saudina Bećirevića imao je preko milion učitavanja, što ove ratne priče čini ubjedljivo najčitanijim štivom o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Posjećenost bloga ne bi bila od ključnog značaja da se radi o već ispričanim stvarima, ili stvarima koje se tiču svakodnevnice. Nasuprot tome, priče Saudina Bećirevića su jedinstveno i tematsko djelo, koje je put do publike našlo na najteži mogući način: objavljivanjem na blog-servisu koji okuplja desetine hiljada blogova", istakao je Halilović.

Riječi hvale o preminulom autoru imao je i general Jovan Divjak koji je djelo poznatog bh. blogera usporedio sa Remorkovim djelom "Tri druga".

"Mnogo od ovoga pročitah, vidjeh i bijah aktivni sudionik na mnogim skupovima, da bi iz pera Saudina Bećirevića, alijas Pospanka, pročitao dramatičnu, mušku priču o običnom vojniku iz Foče i njegovom ratnom putu u krugu od Gazinog Hana do Nišića i nazad. Put kroz ratni pakao, “kada je bilo bolje” do nametnutog mira i deložacija onih koji su na tuđem i ne pripadaju nikome. Epopejska priča o herojima u ratu do beskućnika i nezaposlenika u miru – sumorna je do bola. Ono vrijeme u ratu nagovještavalo je nadu u pobjedu i sigurnost u miru, a ovo mirnodopsko je beznađe, beznađe, beznađe", istakao je Divjak nastavljajući:

"Knjige “Bore oko očiju” i “Na putu u nepoznato” ne stide se Remarkova “Tri druga”. Naprotiv. Saudinovi drugovi, patriote, dobrovoljci puni su entuzijazma, hrabrosti, samožrtvovanja u burnim ratnim mesecima 1992. godine, pa i 1993, da bi s vremenom gubili motiv zbog slabog rukovođenja i komandovanja jedinicom, zbog “tatinih sinova”, ratnog i mirnodopskog profiterstva. Pred nama je knjiga nepoželjna za one koji žele po svaku cijenu sačuvati svoj ratni autoritet komandanta koji je, nažalost, zbog neznanja i nesposobnosti, najkraćom, ali najsudbonosnijom riječi: “naprijed” u smrt slao sarajevsku mladost na sarajevskom i drugim ratištima", kazao je Divjak.

Prisutni na promociji knjige nisu krili emocije dok je glumac Izudin Bajrović čitao odlomke iz knjige. U knjizi "Na putu u nepoznato" opisan je ratni put Saudina Bećirevića i njegovih drugova od oktobra 1993. godine do kraja rata. Knjiga sadrži i potresne ispovijesti borca iz prvih poslijeratnih mjeseci. Ponižavanja na ulici, na šalterima, glad, siromaštvo..., odnosno samo ono što je i ostalo od lažnih obećanja.

Saudin Bećirević je iznenada preminuo u 36. godini života u novembru 2009. godine. Do smrti je uspio završiti drugu knjigu koja sadrži priče iz drugog dijela ratnog dnevnika, ali i nekoliko poratnih priča. Drugoj knjizi dao je naziv "Na putu u nepoznato“, a te njegove dvije knjige zajedno čine cjelinu "Dnevnik bosanskog vojnika“.