ANUBiH
0

Predstavljena knjiga "Lovstvo u BiH" autora Fr. B. Laska

FENA
"Lovstvo u Bosni i Hercegovini" naziv je knjige carskog i kraljevskog kapetana Fr. B. Laske čiji je prijevod nakon 105 godina od njenog izdavanja u Klagenfurtu predstavljen danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Podnaslov knjige je "Državni rezervati za divljač u BiH", a donosi i popratni tekst barona Antona von Perfalla. Autor je bio jedan od oficira Austrougarske monarhije koji je knjigu, nakon 12 godina provedenih u BiH, napisao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Pored brojnih informacija o lovstvu, stanju šumarstva i agrara, autohtonoj divljoj fauni, stočarstvu, te domaćoj pasmini pasa, knjiga je obogaćena i Zakonom o lovu od 5. augusta 1893. te kartom s pregledom ucrtanih rezervata za divljač, lugarnica i planinarskih skloništa.

O knjizi su govorili akademik Midhat Uščuplić, Saša Kunovac i predsjednik Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH Omer Pašalić.

Nazvavši knjigu s aspekta historije šumarstva, ali i BiH, neprocjenjivom vrijednošću, akademik Uščuplić je kazao da se oni koji je budu čitali neće moći nadiviti pisanjem autora, kao izvrsnog poznavaoca područja BiH koje je prešao pješke.

Istaknuo je da autor u ovom djelu govoreći o lovu, ustvari govori o bogatom biodiverzitetu BiH, ujedno zadivljujući apelom još u to vrijeme da se to jedinstveno bogatstvo flore i faune očuva i zaštiti.

"Autor navodi nepobitnu činjenicu da se najveće prirodno bogatstvo BiH nalazi u šumama, kao da je pronikao u budućnost onoga što će se nekada dešavati u našoj zemlji. Njegova opsesija bio je krš i o tom području su njegova razmišljanja jako interesantna", kazao je on.

Uščuplić također navodi da je autor prezentirao višestruke posebnosti krša, kao svjedoka veličanstvenih prirodnih transformacija, ali i brojne životinjske vrste, od kojih je posebno bio fasciniran divokozama i medvjedima.

Autor je planinu Prenj izdvojio kao najvažnije i najljepše zaštićeno područje, od kojih je od tadašnjih šest danas ostalo samo jedno - Zelengora.

"Autor je također upozoravao da je zaštita divljači ozbiljna disciplina. Poručio je - pravi lovac je onaj što štiti divljač, a ne onaj što samo puca", istaknuo je Uščuplić, dodavši da je taj austrijski oficir također osvijetlio i brojne narodne običaje i vjerovanja u BiH.

Saša Kunovac knjigu je nazvao jednim od prvih dokumentacionih izvora o lovstvu u BiH, naglasivši da je naučna bh. struktura njenim prijevodom dobila izuzetno vrijednu historijsku i stručnu publikaciju.

On je kritizirao današnje stanje u oblasti šumarstva i lovstva u BiH, navodeći da upravo ova knjiga ukazuje na veća bh. prirodna bogatstva u to vrijeme, ali i bolju zaštitu i brigu prirodnih i lovnih područja.

"Naprimjer, formiranje lovačkih zadruga u svrhu dobiti tada je bilo zabranjeno, dok je danas na sceni ortakluk koji onemogućuje primjenu zakonskih propisa", kazao je on.

Knjigu je izdalo Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva u FBiH u saradnji s ANUBiH-om.