Sarajevo
0

Predstavljena knjiga "Kina, bajkovita zemlja"

FENA
Predstavljanje knjige putopisa "Kina, bajkovita zemlja", autora Slobodana Stajića, upriličeno je danas u sali Općine Stari Grad. O knjizi su govorili publicist i putopisac Ahmed Bosnić, novinar Dejan Garić, a odlomke iz knjige čitala je Benina Purić.

Prije promocije obratila se predstavnica Kineske ambasade u BiH koju je direktor IK Rabic Goran Mikulić jednostavno predstavio kao gospođu Li.

Predstavnica ambasade zahvalila je autoru na ovoj knjizi, za koju je rekla da pomaže upoznavanju kineskog naroda. Kako je istakla, ove godine navršava se 15 godina otkako Kina i Bosna i Hercegovina uspješno sarađuju.

Ahmed Bosnić je istakao da Slobodan Stajić nije običan ni putopisac ni novinar. Stajić voli putovanja i uživa u njima kao rijetko ko, kazao je. A Kina, zemlja koja je tajanstvena, daleka, zemlja sa bezbroj lica, kao da je baš po Stajićevoj mjeri. Kako je rekao Bosnić, putovao je u Kinu, ali tek s knjigom Slobodana Stajića kompletirao je viđenje Kine.

Dejan Garić, koji je također imao priliku putovati u Kinu, rekao je da bi volio da je umjesto turističkih vodiča sa sobom imao Stajićevu knjigu.

"Prolazio sam mjesta opisana u ovoj knjizi i nisam osjetio ono što je osjetio Slobodan Stajić. Imate osjećaj da je on u Kini proveo ne deset dana već deset godina", rekao je Garić.

Ambasador Republike Kine u BiH Liu Wenxien u predgovoru je zapisao da postoje veze koje spajaju ljude a da su knjige najuzvišenije i najdrevnije među njima.

"Lijepa riječ ne poznaje granice i ima tu moć da spaja ljude iz različitih krajeva. Ako ova knjiga ikad bude prevedena na kineski, ona će čak i Kinezima otkriti neke detalje koje nisu mogli zapaziti u vrevi savremenog života", zapisao je između ostalog kineski ambasador.