{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena knjiga "Izvan politike" doc. dr. Nermine Šačić

F
26.12.2007. u 14:30
0
0
Predstavljena knjiga "Izvan politike" doc. dr. Nermine Šačić
0
Predstavljena knjiga "Izvan politike"  doc. dr. Nermine Šačić
Knjiga "Izvan politike", autorice doc. dr. Nermine Šačić predstavljena je danas u Sarajevu.
O značaju politološke studije u kojoj su elaborirani politička zbilja Bosne i Hercegovine kroz analizu važećeg etnopolitičkog modela govorili su prof. dr. Asad Nuhanović, prof dr. Ugo Vlaisavljević, prof. dr. Božidar Gajo Sekulić i doc dr. Asim Mujkić.

Istaknuli su da se radi o djelu u kojem su problematizirana pitanja koja opterećuju savremeni politički trenutak naše zemlje, a tiču se "izopćenosti" građanina kao ključnog političkog subjekta iz aktuelnih političkih procesa i procesa odlučivanja uopće.

Kako je rečeno, radi se o djelu čija se autorica s iznimno visokim stepenom građanske hrabrosti i odgovornosti uhvatila ukoštac s gotovo svim pitanjima koja predstavljaju okosnicu dnevnopolitičkog diskursa, osvjetljavajući pritom poziciju građanina koji je postao autsajder, marginaliziran i izoliran izvan političke sfere.

U knjizi su problematizirana i pitanja odsustva javnog mnijenja u BiH, te posebno kritičke javnosti i potreba osnaživanja pojedinca da vlastiti stav pretoči u građanski angažman i time preuzme odgovornost za vlastitu sudbinu.

Kroz prizmu teorijskih modela analizirane su slabosti etnopolitičkog pristupa u razrješavanju aktuelnih pitanja bh. stvarnosti te posebno ukazano na njegovu slabost na planu razrješavanja pitanja ekonomskog i socijalnog razvoja.

Čestitke u povodu štampanja ove knjige uputio je i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirko Pejanović, istaknuvši da će Fakultet i nadalje pružati potporu nastavnom kadru za štampanje knjiga te time doprinijeti jačanju naučnih kapaciteta ove visokoškolske ustanove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: