Klub knjige "Libris"
0

Predstavljena knjiga "Inat bosanskog goluba"

FENA
Roman Muhameda Mahmutovića "Inat bosanskog goluba" predstavljen je sinoć je u Klubu knjige "Libris".

Ovo je drugi Mahmutovićev roman na temu ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini koji na literarno ubjedljiv i potresan način govori o dramama koje su preživljavali zatvorenici u četničkim kazamatima.

Promotor knjige bio je prof. dr. Safet Halilović, koji je istakao historijsku vrijednost ovoga djela jer je Mahmutović kao dugogodišnji novinar istraživao ovu problematiku i iznio istinita kazivanja očevidaca o onome što se dešavalo u BiH tokom posljednje agresije.

"Ova vrsna knjiga je zapravo zbirka sjećanja o istinitim događanjima za vrijeme srbočetničke agresije na BiH. Tu su zabilježena svjedočenja o silini zla koje su proizveli zlikovački projekti. Ta sjećanja su vrlo emotivna i živopisna, a likovi su prikazani vrlo upečatljivo i slikovito", istakao je Halilović.

Jedan od recenzenata romana je i prof. dr. Ferid Muhić, koji je simboliku bosanskog goluba protumačio kao vječni nesporazum između gonioca i gonjenog, u kojem gonjeni nikad neće odustati od svoje dobrote.

"Knjiga je zbir istinitih priča iz života Bošnjaka koji su preživjeli genocid i agresiju na našu domovinu. Genocidi nad nama se ponavljaju, a mi se poput golubova uvijek iznova postavljamo na nišan jednom te istom neprijatelju. Pritom smo uporni kao i ti golubovi koje su četnici u logoru Omarska gađali iz zabave najmodernijim oružjem, dok je sedam stotina logoraša ležalo na užarenoj pisti... Logoraši su navijali za golubove i suosjećali s njima, a četnici su bodrili svoje heroje i nagrađivali njihove pogotke aplauzima", istakao je Mahmutović.

U subotu navečer roman će biti promoviran i u Gračanici.