Kultura
0

Predstavljena knjiga "Grad" Siniše Šijakovića

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Grad" je naziv knjige bivšeg novinara Siniše Šijakovića predstavljene večeras u prepunoj Međunarodnoj knjižari "Šahinpašić", koji je i izdavač ovog djela.

Riječ je i krimi romanu na više od 400 strana, žanru rijetkom u BiH, s radnjom koja se može desiti bilo gdje i bilo kada, rečeno je na predstavljanju knjige.

O Šijakovićevom djelu govorio je novinar Emil Karamatić.

"Ovdje se govori o čovjeku koji je shvatio da se revolucionar može biti do nekih 40-ih godina života. Ono što sam shvatio iz knjige jeste da kada se lako naučite na neku malu sredinu, brzo shvatite i koliko se toga lošeg u njoj dešava. Također je važna poruka da shvatimo u kakvom vremenu živimo i koga prihvatamo kao naše moralne vrijednosti", kazao je on.

Podvukao je također da roman ne donosi teške opise, već se približio savremenosti jezičkog izričaja.

"Iako nema puno opisa, jednostavno u potpunosti shvatite o kakvom je liku riječ kroz savršeno brz dijalog koji donosi knjiga", istaknuo je Karamatić.

Da knjiga nema suštinskih pretenzija naveo je autor, naglašavajući da ona donosi ljude koje svako od nas može prepoznati u svojoj sredini svaki dan.

"Radnja se dešava sada i ovdje. Sve ovo što nam se događa vrlo lako se može promijeniti, ali nemamo dovoljno pametnih ljudi da to urade", kazao je Šijaković.