|

Predstavljena knjiga Gojka Berića "Zvijeri na okupu"

Predstavljena knjiga Gojka Berića "Zvijeri na okupu"
0
F
FENA
2.11.2006. u 23:00
0
komentara
0

dijeljenja
Predstavljena knjiga Gojka Berića "Zvijeri na okupu"
U organizaciji Centra za mir i multietničku suradnju Mostar i Radiotelevizije Mostar večeras je predstavljena knjiga novinara Gojka Berića "Zvijeri na okupu". Na više od četiri stotine stranica u knjizi su okupljene Berićeve kolumne i eseji nastali od 2000. do 2006. godine.
Berić u svojim tekstovima govori o bosanskohercegovačkim ratnoj i poratnoj političkoj sceni, kao i o europskoj i svjetskoj politici koja je duboko upletena u bh. ratnu priču.


Po riječima recenzenta knjige sveučilišnog profesora Sulejmana Boste autor je prije svega zaokupljen kritikom nacionalizma.


"Kao pisac i novinar Berić je na sebe preuzeo zadaću da jasno kaže neke gorke istine, a jasnoća i čistoća njegovog stava iznimno je rijetka pojava u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini", dodao je Bosto.


U svom izlaganju Berić je kazao kako mu neki prigovaraju da je najkritičniji prema Srbima, puno manje prema Hrvatima, a prema Bošnjacima malo ili nimalo.


"Polazim od prirodnog, meni bliskog moralnog načela, da svaki civilizacijski emancipirani intelektualac treba se suprotstavi negativnostima u vlastitom narodu, a tek onda gleda preko plota na druge. Čisteći ispred svog praga činim koliko mogu. Agresivni velikosrpski nacionalizam je najveća opasnost po mir na Balkanu, zato je pobjeda nad vlastitim nacionalizmom pitanje biti ili ne biti za srpski narod", zaključio je Berić.


O knjizi su još govorili i sveučilišni profesor Slavo Kukić te književnik Ivan Kordić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.