Kultura
0

Predstavljena knjiga "Glazbena baština zapadne Hercegovine"

FENA
Knjiga "Glazbena baština zapadne Hercegovine" autorica Anite Miličević, Katarine Katura i Tonćike Kolobarić predstavljena je sinoć u Napretkovom klubu "Lira" u Sarajevu.

Profesorica Dunja Bilinovac je naglasila da je ideja ove knjige došla spontano, s ciljem da se glazbena baština i djelatnost zapadne Hercegovine predstavi širem krugu čitatelja, saopćeno je iz HKD "Napredak".

Istaknula je da knjiga predstavlja tri diplomska rada koje su autorice branile na Filozofskom fakultetu u Puli kod profesorice Mirne Marić, te dodavši da je ona rezultat istraživačkog rada koji nije bio nimalo lak, budući da mnogi podaci nisu bili pisani, te se do mnogih moralo doći usmenim putem.

Knjiga je obogaćena obiljem fotografija i notnih zapisa. U njenom prvom dijelu profesorica Anita Miličević predstavila je narodne običaje, glazbala, kola i napjeve.

Profesorica Katarina Katura predstavila je kulturno-umjetnička društva zapadne Hercegovine, dok je profesorica Tonćika Kolobarić pisala o glazbenom životu u Širokom Brijegu, od II svjetskog rata do danas, kao i o osnivanju Glazbene škole u Širokom Brijegu.

Knjiga je namijenjena svima koji uistinu žele upoznati baštinu zapadne Hercegovine, te je kao takva korisno štivo i poticaj svima da upoznaju kulturu i glazbeni život hercegovačkog kraja.