Sajam knjige i učila
0

Predstavljena knjiga "Galeb i druge priče" Ševke Kadrića

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U okviru programa predstavljanja autora i izdavača porijeklom iz BiH koji žive u inozemstvu, na 22. međunarodnom sajmu knjige i učila u Sarajevu predstavljena je u subotu knjiga pripovijetki "Galeb i druge priče" autora Ševke Kadrića.

Promotorica Fadila Nura Haver istaknula je originalnost, slikovitost i autentičnost Kadrićevog pripovijedanja. Primijetila je da je svaka priča u ovoj knjizi ispričana na poseban način, kao i svaki njegov roman što "govori o posebnosti tog književnog stvaraoca".

S tim u vezi spomenut je i deveti po redu Kadrićev roman "Pelin i makovi“ i njegov junak Adil Stovrag, koji čitaoca kroz prefinjenu sliku, istančan osjećaj za prostor i vrijeme ali i generacijsku sudbinu vodi kroz novu čaroliju Kadrićevog pripovijedanje.

U izdanju IK "Hamlet forlag" objavljena je i švedska verzija zbirke pripovijetki "Mňsen och andra noveller" (Galeb i druge priče).

Ševko Kadrić rođen je u Foči, a školovao se na prostoru bivše Jugoslavije (Sarajevu, Zagrebu i Beogradu). Radio je kao profesor u Prvoj sarajevskoj gimnaziji i na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Objavio je devet romana i dvije zbirke pripovijetki, od kojih je pet pripovjedaka prevedeno na švedski jezik. Živi i radi u Švedskoj.

Pokrovitelj predstavljanja bh. književnika iz inozemstva na Sajmu knjige i učila u Sarajevu je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U okviru tog programa, između ostalog, planirano je i predstavljanje knjige "Nigdje, niotkuda”, autora Bekima Sejranovića, dobitnik nagrade Meša Selimović za 2009. godinu, romana "Bajka za Unu", Denisa Dželića, te 12 naslova iz edicije "Banjalučki žubori" koju je priredio Ismet Bekrić.