{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena knjiga eseja Davora Beganovića

F
23.4.2010. u 08:02
0
0
Predstavljena knjiga eseja Davora Beganovića
0
Predstavljena knjiga eseja Davora Beganovića
Knjiga eseja "Poetika melankolije" autora Davora Beganovića, koju je objavio IK "Rabic", predstavljena je u četvrtak uvečer u Collegiumu artisticumu u Sarajevu.
Riječ je o knjizi eseja o bh. književnosti, koja obuhvata autore poput Vitomira Lukića, Irfana Horozovića, Tvrtka Kulenovuića, Nenada Veličkovića, Faruka Šehića, Josipa Mlakića, Aleksandra Hemona, Sašu Stanišića, Miljenka Jergovića, a o kojoj su govorili Željko Ivanković, Enver kazaz i Ivan Lovrenović.

Ivanković je rekao da je riječ o knjizi koja donosi svjež pogled na bh. književnost. Beganović, rodom Banjalučanin, godinama je predavao na univerzitetu u Njemačkoj, a odnedavno u Beču; ima izvjestan odmak, distancu a opet je, kako je rekao Ivanković, "naš" autor.

Lovrenović je rekao da u BiH i u ostalim zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije postoji bujna književna produkcija, ali da ne postoji njeno adekvatno praćenje. "S autorom kakav je Beganović donekle je taj nedostatak kompenziran ", rekao je Lovrenović.

Enver Kazaz je Beganovićeva čitanja nazavo otkrivajućim, kao i anlitičkim zahvatima u književnost. U Beganovićevim čitanjima, rekao je, književna kritika dobija ulogu ambasdorske pozicije.

Davor Beganović je istakao značaj čitanja tekstova koji nisu kanonizirani, mogućnosti pisanja o živim, aktuelnim autorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: