BošnjačkI institut
0

Predstavljena knjiga Dubravka Lovrenovića

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Knjiga, tj. povijesni roman "Sirat-ćuprija fra Ante Kneževića", autora Dubravka Lovrenovića, u izdanju IK "Dobra knjiga" predstavljena je večeras u Bošnjačkom institutu.

O djelu su govorili Emina Žuna, fra Mile Babić, književnik Željko Ivanković i autor.

Kako je rekao Ivanković ova knjiga nastaje u Čikagu za vrijeme autorovog studijskog bortavka u SAD, nastaje dok piše tri stručne knjige, tako da je ustvari 'Sirat-ćuprija fra Ante Kneževića' nastala iz konteksta pisanja te tri knjige.

Autor s distance, koja nam je svima potrebna promišlja pitanja koja su u BiH i danas aktuelna.

"Lovrenovićeva knjiga je knjiga čudesne imaginacije vremena i prostora, knjiga čudesne energije, knjiga ekumenističkog dijaloga", rekao je Ivanković.

Fra Mile Babić rekao je da knjiga govori o dobrom čovjeku fra Anti Kneževiću, te da je posvećena isto tako dobrom čovjeku don Branku Karliću (preminuo 2007.).

Lovrenović je podsjetio na činjenicu da se u BiH i nakon sto godina ponavjalju iste stvari. Primjera radi, priča o Crkvi-Džamiji u Jajcu.

A roman je nastao tako što je, kako kaže autor, počeo pisati tekst o fra Anti Kneževiću i za nekih 50 dana nastala je knjiga u kojoj je, kako kaže, želio pokazati nepokretnost vremena u Bosni.