Mostar
0

Predstavljena knjiga "Ćuprija sultana Sulejmana Hana"

FENA
U Mostaru je sinoć promovirana knjiga prof.dr. Jusufa Mulića "Ćuprija sultana Sulejmana hana u Mostaru".

Premda je o Starom mostu pisano tokom cjelokupne historije Mostara, Mostarci su po prvi put dobili knjigu koja se, na temelju dokumenata, naučno bavi isključivo ovom temom.

Mulić kazivanje o Starom mostu počinje od njegove gradnje 1566. godine i već tu donosi potpuno nove tvrdnje o vremenu gradnje, graditelju, namjeni mosta, ali i o tipičnom iskrivljavanju pukih činjenica kroz prizme ideoloških indoktrinacija.

Pored autora, knjigu su promovirali prof.dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i novinar Šemsudin Zlatko Serdarević.

"Ova knjiga predstavlja značajno djelo za sve one koji će se baviti proučavanjem nastanka, gradnje, rušenja i rekonstrukcije vjekovnog simbola Mostara. U knjizi su sublimirani svi relevantni dokumenti i drugi bitni opisi od strane pisaca i putopisaca, ali su isto tako data neka nova razrješenja nedoumica ili ispravljeni krivi navodi, opterećeni indoktrinacijom, proizvoljnim tumačenjem udaljenim od naučne metodologije", istakao je Serdarević.

Povodi pisanja knjige, kako je istako sam autor, su brojni falsifikati i insinuacije oko gradnje Starog mosta, ali i odnos nadležnih državnih struktura prema graditeljskom naslijeđu iz vremena vladavine Osmanlija u Bosni i Hercegovini.

Knjiga "Ćuprija sultan Sulejmana hana u Mostaru" štampana je u hiljadu primjeraka, a njen izdavač je Muftijstvo mostarsko.