Zemaljski muzej
0

Predstavljena knjiga Antuna Hangija "Život i običaji muslimana u BiH"

FENA
Knjiga Antuna Hangija "Život i običaji muslimana u Bosni i Hercegovini", koju je priredila i popratnu studiju napisala Aiša Softić, predstavljena je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

O knjizi je govorio profesor Munib Maglajlić, kazavši da je Softić, uz njegovu podršku, nastojala sačuvati autentični jezik Hangija, prilažući samo neka objašnjenja na mjestima koja bi mogla izazvati nejasnoće.

Maglajlić je naglasio da je ova knjiga etnografski zapis te da naši susjedi Hrvati i Srbi nemaju ovakvu studiju o običajima.

"Većinu opisa u knjizi temeljio je na osnovu svojih zapažanja služeći se literaturom, tako da je ovo djelo svojevrsna putopisno-ljetopisna proza", kazao je Maglajlić.

O piscu i njegovom djelu, čije je drugo izdanje doživjelo svjetlo dana 1906. godine, govorio je i profesor Ahmed Aličić.

Aličić je primijetio da bi naziv ove knjige trebao biti "Vjera i običaji muslimana u BiH" jer, kako kaže, slaže se i s Hangijevim tadašnjih kritičarima da bi sve običaje bilo teško opisati. Ovo temelji na činjenici da je svoje najbolje opise napisao o vjeri.

"Preporučio bih katoličkim teolozima koji predaju katoličkim studentima da pročitaju ovu knjigu", dodao je Aličić.

Obilazeći najveći dio Bosne ali i Hercegovine, Hangi je pisao o običajima muslimana od trenutka kada se dijete rodi do smrti i ukopa, i tako zaokružio jednu cjelinu ljudskog života.

Govorio je o odnosima djece i roditelja koji su temeljeni, kako Hangi kaže, na dobrom "uzgoju", o poštovanju komšije, o ašikovanju i načinima uz pomoć kojih se dolazilo do voljene osobe, ispričao je Aličić.

Ovo izdanje sadrži i sabrane pjesme Antuna Hangija i tako čini jednu cjelinu djela koja je napisao. Djelo sadrži 456 stranica bez popratne studije Aiše Softić.

Autorica Softić obratila se prisutnima zahvalivši na podršci i rekavši da je sve što je dobro uradila proizašlo iz njenih razgovora s amidžom Ahmedom Aličićem, a sve što ga nije poslušala "nije ni bilo dobro".

Knjigu je izdala izdavačka kuća "Svjetlost" u tiražu od 500 primjeraka.

Promociji je prisustvovala i potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić.

Promociju knjige uveličali su i članovi KUD "Baščaršija".