Kultura
0

Predstavljen Takmičarski program za igrani film ovogodišnjeg 12. SFF-a

FENA
Od devet filmova u okviru ovogodišnjeg Takmičarskog programa za igrani film 12. Sarajevo film festivala (SFF), dva su predstavnika Bosne i Hercegovine, dok je u dva ostvarenja BiH koproducent.

Pored rumunskog filma "12:08 Istočno od Bukurešta" režisera Corneliua Poromboiua, čija će gala projekcija otvoriti ovogodišnji SFF, za nagrade "Srce Sarajeva" borit će se još osam filmova iz regije, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji Festivala u Sarajevu.

Ovogodišnje izdanje Takmičarskog programa obilježit će debitanski regionalni filmovi, njih čak sedam od devet u konkurenciji.

Bosnu i Hercegovinu u utrci za najprestižnije festivalske nagrade predstavljat će filmovi koji će zabilježiti svjetsku premijeru - "Mama i tata", prvijenac Faruka Lončarevića te film "Nafaka" Jasmina Durakovića, također njegov prvi igrani film.

Film "Gospođica", prvi igrani film u režiji Andree Štake, rađen u koprodukciji Švicarske, Njemačke i BiH, imat će međunarodnu premijeru na SFF-u. Iz Rumunije dolazi i drugi film "Papir će biti plav" u režiji Radua Munteana, koji će na Festivalu imati regionalnu premijeru.

"Kitera" je naziv mađarskog filma režisera Petera Meszarosa, čije će prvo igrano ostvarenje imati regionalnu premijeru na Festivalu. Iz Hrvatske stiže film "Put lubenica" Branka Schmidta uz međunarodnu premijeru, dok će se Srbija predstaviti sa filmom "Sedam i po" Miroslava Momčilovića, čiji će prvi igrani film ostvariti međunarodnu premijeru.

Takmičarski program obuhvatio je i apsolutnog pobjednika nedavno završenog Filmskog festivala u Puli "Sve džaba" režisera Antonia Nuića, rađen u koprodukciji Hrvatske, BiH i Srbije. I ovaj će film imati međunarodnu premijeru.

Na konferenciji za novinare saopćena je i selekcija za Regional off, sa sedam najznačajnijih ostvarenja koja su obilježila proteklu godinu. U okviru ovog festivalskog programa bit će prikazani filmovi "Kako sam provela kraj svijeta" Catalina Mitulescua u Rumunsko-Francuskoj koprodukciji, "Svjež zrak" Agnes Kocsis iz Mađarske, "Grbavica" Jasmile Žbanić iz BiH, "Bolesna ljubav" rumunskog režisera Tudora Giurgiua, "Odgrobadogroba" Jana Cvitkoviča u Slovensko-Hrvatskoj koprodukciji, "Taksidermija" Gyorgya Palfia iz Mađarske te film "Volim te" Dalibora Matanića iz Hrvatske.

Većina ovih filmova već je osvojila brojne nagrade na različitim festivalima.

Potpisivanjem ugovora danas je potvrđen i nastavak saradnje SFF-a sa generalnim zastupnikom LG Elektronics za BiH, "LG Stanić Tradeom" d.o.o., dok je sa slovenačkom kompanijom "Mercator" potpisivanjem ugovora saradnja po prvi put uspostavljena, a "Mercator" postao zlatni sponzor Festivala.