Kultura
0

Predstavljen sedmi film Takmičarskog programa "Iszkino putovanje"

FENA
SFF
SFF
Kao sedmo ostvarenje u okviru Takmičarskog programa 13. Sarajevo film festivala danas je predstavnicima medija prezentiran mađarski film "Iszkino putovanje" reditelja i scenariste Csabe Bolloka.

Ovo iznimno potresno ostvarenje prati djelić života 12-godišnje Iszke koju su roditelji gotovo u potpunosti napustili te preživljava skupljajući različite ostatke po ulicama. Sve se dešava u malom rudarskom gradiću na Karpatima, a fokus je stavljen na veoma borben i gotovo neuništiv duh djevojčice. Njeno putovanje na koje se odlučila ne završava onako kako je zamišljala.

Glumica Maria Varga u filmu igra ulogu koja je gotovo identična njenom stvarnom životu, jednako kao i njena sestra Roszika Varga. O iznimno osjetljivom i zahtjevnom radu sa njima na današnjoj konferenciji za medije govorio je reditelj Bollok te glumica Agnes Csere.

On je pojasnio kako su okolnosti u kojima žive djevojčice u stvarnosti gotovo identične onima u filmu – žive u malom rudarskom gradu, u kojem je i snimano, veoma siromašnom kraju u kojem se većina rudnika zatvara. Smatra kako njegov film ne govori o nečemu jedinstvenom, naprotiv on je mišljenja da se takve stvari dešava svugdje u svijetu.

"Uvijek će biti napuštene djece dok svijet postoji. Naše je samo da uvidimo kako to možemo umanjiti i kako se boriti protiv te pojave", kazao je.

Rad sa djevojčicama ocijenio je veoma emotivnim. To je bila ljubav na prvi pogled sa Marijom. Obilazili su mjesta na koja djevojčice inače idu, što je i vidljivo u filmu. Odlazak na premijeru filma u Budimpeštu i Berlin za njih je bio prvi put da napuštaju svoj gradić i vide svijet.

"One stvari u životu prihvataju na način na koji inače opstaju – nisu bile nikada potpuno ogorčene ili potpuno sretne. One se samo žele osjećati sigurnima", dodao je.

Glumica Csere Mariju smatra osobom koja postupa po instinktu, razumijevajući sve situacije. Tokom snimanja bila je veoma strpljiva kao odrasla osoba i profesionalna glumica. Odiše prirodnom inteligencijom.

Regionalna premijera "Iszkinog putovanja" održat će se večeras u Narodnom pozorištu s početkom u 19.30 sati.