Počinje 12. aprila
164

Predstavljen sadržaj Sajma knjiga u Sarajevu, izdavači su spremili knjige za sve generacije

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj Press konferenciji prezentovan je ovogodišnji sadržaj 34. Međunarodnog sajma knjiga i učila. Sajam knjiga obilježit će brojni događaji/susreti pisaca, izdavača iz BiH i dijaspore i nastup kulturnih centara koji djeluju u našoj zemlji.

Sarajevo svakog aprila postaje glavna destinacija spisatelja i izdavačkih kuća iz BiH i svijeta. Važno obilježje i ovogodišnjeg Sajma knjiga su brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugli stolovi i izložbe. Stručnoj i širokoj publici učesnici će se predstaviti kroz niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu, te će biti upriličen bogat prateći program.

Sajam knjiga obilježit će brojni događaji/susreti pisaca, izdavača iz BiH i svijeta i nastup kulturnih centara koji djeluju u našoj zemlji. Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i preko 120 izdavača na 110 štandova imaju na raspolaganju ukupno 4.500 metara kvadratnih u dvorani Mirza Delibašić, foajeu, svečanom salonu i platou Centra Skenderija.

Na Sajmu će biti predstavljeno više od 100 djela u Bosanskoj kući, svečanom salonu, foajeu i platou Skenderije koje vodi književnik Mirsad Bećirbašić.

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

Navode da im je osnovna intencija je da predstave neke od glavnih tema: "Sajam knjiga je jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji i 34. Intenacionalni sajam knjiga predstavlja našu tradiciju, našu snagu koja je prepoznata na međunarodnom nivou", rekao je na današnjoj Press konferenciji Damir Petrinić, direktor KJP Centar Skenderija.

"Ove godine želimo da ovaj sajam otvorimo jedanim posebnim pristupom, a to je izadvaštvo i onom što se zove učeće ljudi u formiranju i oblikovanju jednog djela", rekao je na današnjoj Press konferenciji Ibrahim Spahić, predsjednik programskog savjeta Sajma.

Ibrahim Spahić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ibrahim Spahić (Foto: T. S./Klix.ba)

Na press konferenciji su se obratili prof.dr.iur Razija Iza Mešević, medijatorica okruglog stola, Nadina Grebović-Lendo predstavnica Unveziteta Sarajevo, Adelaida Grabovica kao član stručng žirija, Suzana Dedić-dječiji grad i Midhat Kurtovći ću ime Biblioteka Sarajevo.

U Centru Skenderija Sarajevo će u toku sajma biti realizovan niz programa pod motom Autorska prava i sloboda izražavanja, posebno značajan je internacionalni Okrugli sto 13. aprila 2023. godine na kojem će učestvovati i Dunja Mijatović - Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope.

Moderatorica okruglog stola je prof. dr. iur. Razija Iza Mešević. Kroz okrugli stol realizovat će se predavanja sa ekspertima iz zemlje i svijeta. Već drugi dan sajma očekuje nas predavanje eksperta sa Goethe Instituta Janeta Clarka.

U okviru okruglog stola koji koordinira dr. Lejla Alimanović, o značaju i perspektivama autorskih prava govorit će stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Helenska Republike, Savezne Republike Njemačke, Arapske Republike Egipat, Republike Austrije, Islamske Republike Iran, kao i predstavnica UNESCO-a.

Na Sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Skenderija, IPC i UNESCO i Svjetski dan umjetnosti 15.4.2023. akcijom "Knjiga za ružu" i izložbama i promocijom baštine Bosne i Hercegovine sa liste kulturnog i historijskog blaga svijeta.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Posebne prezentacije očekuju posjetioce na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija nauka, umjetnosti i kulture i samizdat izdavača iz zemlje i svijeta koji će promovisati svoja djela/zbornik radova, biblioteke, časopisi, dječije knjige, knjige poezije, romani, drame, monografije, knjige za osnovnu, srednju školu i fakultete i stripovi.

Sajam je pripremio specijalnu promociju E-izdavaštva i IT dostignuća, kao i book radionice i 21 izložbu i performanse i video prezentacije posvećene knjigama, autorima i umjetnosti stvaranja.

Članovi Žirija za dodjelu Nagrade Sajma su Adelaide Grabovica, Tamara Sarajlić Slavnić i Asmir Kujović, predsjednik.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10:00 do 19:00 sati. Ulaz je slobodan za kolektivne i najavljene posjete. Cijena ulaznice za posjetioce: 1,00 KM.