|

Predstavljen roman "Sarajevski zidovi sudbine" Marije Fekete Sullivan

Predstavljen roman "Sarajevski zidovi sudbine" Marije Fekete Sullivan
130
F
FENA
1.12.2014. u 21:44
21
komentara
130

dijeljenja
1/5 Foto: FENA
2/5 Foto: FENA
3/5 Foto: FENA
4/5 Marija Fekete Sullivan (Foto: FENA)
5/5 Foto: FENA
Roman "Sarajevski zidovi sudbine" autorice Marije Fekete Sullivan predstavljen je večeras u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Zamišljen prvobitno kao ljubavni roman, ovo djelo, paralelno s osnovnom pričom o dječaku izmještenom u svijet iz ratnog Sarajeva, ima čitav niz narativnih rukavaca - životnih priča i situacija u izmučenom, opkoljenom Sarajevu s početka devedesetih godina prošlog vijeka, zatim o teškom izbjegličkom životu i povratku u Sarajevo.

Istovremeno se prepliću detalji, čitav niz podudarnosti na povijesnoj razini i individualnim ljudskim sudbinama, ocijenili su brojni promotori.

Jedna od njih, profesorica Perina Meić, toplo preporučujući djelo čitaocima, svrstala je ovo štivo Marije Fekete Sullivan u ratni roman, ali i roman o ljubavi i umjetnosti, napominjući da je autoricina priča inspirativno potekla od detalja - fasade na jednoj zgradi u ulici Hamdije Kreševljakovića na Skenderiji, na kojoj je prikazana boginja u sivoj haljini, s kopljem u ruci, a na grudima joj je u tom ratnom trenutku nedostajao medaljon, uništen gelerom granate.

Izdavač romana "Sarajevski zidovi sudbine" je Rabic Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...