{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen roman "Pjesme divljih ptica" Enesa Karića

F
24.6.2009. u 21:45
0
0
Predstavljen roman "Pjesme divljih ptica" Enesa Karića
0
Predstavljen roman "Pjesme divljih ptica" Enesa Karića
Roman "Pjesme divljih ptica" Enesa Karića predstavljen je večeras brojnoj sarajevskoj publici u okviru sedme književne večeri, održane u multimedijalnom centru "Mak" Biblioteke grada Sarajeva.
Radnja romana smještena je u Bosnu na kraju 16. stoljeća, u vrijeme opadanja Osmanskog carstva te mnogih historijskih, socijalnih, vjerskih i političkih previranja.

O romanu su govorili književnici Hadžem Hajdarević i Ivan Lovrenović.

Navodeći da Karić roman piše već deset posljednjih godina, Hajdarević akcentira sa kolikom energijom i snagom te spisateljskom lucidnošću autor uspijeva okupiti različite svjetove i opisati vrijeme koje je on htio, iako je zapravo riječ o univerzalnom vremenu.

"Ovo je roman koji iz samoga sebe istiskuje vrijeme koje aktuelizira, i predstavlja antiratnu alegoriju na svebosansko vrijeme", ističe Hajdarević.

On naglašava da autor provlači i mnoge kulturološke aspekte ovog podneblja, kao što je “dolazak” kukuruza na balkanske prostore, kafe ili duhana. On ujedno uspijeva poetizirati čitav niz različitih aspekata čovjekove zatvorenosti - u vlastitu avliju, politički sistem, društvo, i naposljetku samoga sebe.

Hajdarević navodi da autor svog junaka Skendera dovodi iz Mostara u Sarajevo, gdje se javlja njegova potreba da uspostavi kontakte sa ljudima, te kao prvu osobu susreće Hasana Kafiju Pruščaka. Karić time aktuelizira velikog bosanskog mislioca.

Mišljenja je da Karić govori finim, rafiniranim jezikom obrazovanog i plemenitog čovjeka koji okuplja najljepše tradicijske elemente BiH. To je stoga pokušaj univerzalizacije našeg zatvorenog prostora i pronalaska onog dobrog u njemu.

Ocjenjujući da Karića prvenstveno karakterizira osjećaj jezika, Ivan Lovrenović ističe da roman predstavlja istovremeno i potpunu književnu tvorbu, ali i roman koji tako moćno problematizira mnoga pitanja u historijskom, kulturološkom, religijskom i drugom smislu.

Lovrenović autorov jezik naziva nevjerovatno tečnim i magnetičnim, pri tom naglašavajući da roman pripada velikoj struji historicističke beletrističke književnosti BiH, a ipak se razlikuje od te skupine. To je i priča o identitetu i kontinuitetu, odnos krizi jednog i drugog, smatra Lovrenović.

On dodaje da Karić ima izvanredan smisao za detalj i opis prizora, te da pojedine atmosfere zlokobnih dešavanja na Baščaršiji u romanu podsjećaju na velikana Mešu Selimovića.

"On to ne radi slučajno, već svjesno usvaja ono što jeste bh. književna tradicija, pri tom joj dajući vlastiti pečat. Karakterizira ga prirodni dar pripovijedanja, istinski izričaj te nenapadna mudrost i intelektualnost", kazao je.

Roman je ove godine izdala "Tugra" Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: