{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljen projekt "Putovanje kroz jevrejsku baštinu"

F
31.8.2010. u 20:09
0
3
Predstavljen projekt "Putovanje kroz jevrejsku baštinu"
0
Predstavljen projekt "Putovanje kroz jevrejsku baštinu"
Sinagoga u Sarajevu
"Putovanje kroz jevrejsku kulturnu baštinu" je program Zalman Shatar Centra za jevrejsku istoriju, koji je večeras predstavljen u Jevrejskoj opštini.
Ovaj jedinstveni projekt ima dvojaku misiju: jačanje jevrejskog identiteta među mladim Izraelcima i dokumentiranje jevrejskog naslijeđa u različitim jevrejskim centrima širom svijeta.

Voditeljica projekta Hana Holland ističe da je 40 studenata iz Izraela posjetilo Sarajevo i Travnik obilazeći sinagoge i jevrejska groblja.

Istražujući kulturnu baštinu bosanskohercegovačkih Jevreja, učesnici projekta obišli su bivše sinagoge pokušavajući saznati kakava je atmosfera bila u to vrijeme.

Kako Holand kaže u Sarajevu je nekad živio značajan broj Jevreja.
Istražujući, studenti su u potkrovlju Bosanskog kulturnog centra, nekadašnje sinagoge, otkrili kupolu, tj. ostatke sinagoge.

Na večerašnjoj prezentaciji predstavljene su fotografije, panoi, video materijal. A nakon završenih istraživanja bit će izdata i publikacija.

Od 2002. godine studentske delegacije su dokumentovale jevrejsku baštinu različitih jevrejskih zajednica širom Evrope i Azije te su tako do sada posjetile i istražile naslijeđe jevrejskih zajednica u Turskoj (Izmir), Slovačkoj (Košice), Češkoj (Brno), Rumuniji (Oradea), Bugarskoj (Sofija), Grčkoj (Tesaloniki), Indiji (Mumbai), Gruziji, Mađarskoj (Debrecin).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: